България стриктно спазва санкциите на ЕС срещу Русия заради войната

...
България стриктно спазва санкциите на ЕС срещу Русия заради войната
Коментари Харесай

Руски олигарх докладва на Путин: Държа БГ политици в джоба си

България прецизно съблюдава глобите на Европейски Съюз против Русия поради войната в Украйна, хвалят се постоянно министър председателят Николай Денков и депутати от сглобката. Поне на думи, това е по този начин. Оказва се обаче, че страната ни на процедура не ползва едно от най-важните условия – конфискацията на парцели и пари на доближени до режима на Путин, възмущава се „ Уикенд “.

В края на предходната година с решение на държавното управление бе основана Координационна група по използването на ограничаващите ограничения на Европейския съюз. В нея би трябвало да има представители на множеството министерства, Агенция „ Митници ” и ДАНС.

Задачата на тази група е да събира информацията за засечени у нас банкови сметки, парцели или компании на стотиците глобени съветски олигарси и политици, близки до Владимир Путин. След това цялото открито имущество би трябвало да бъде запорирано. До момента, останалите страни в Европейски Съюз са иззели активи за над 50 милиарда евро.

Информация за сходни дейности в България липсва, въпреки следствие още преди година да откри, че площад за сходни дейности има премного. Мълчанието надалеч не е инцидентно. Както постоянно става, дяволът е в детайлите. Комисия има, само че поради бюрократични неуредици или цялостно безхаберие, тя и до ден сегашен не е проработила, настояват източници. Причината е тривиална – министърът на финансите Асен Василев по този начин и не е избрал кой от неговите заместници да оглави координационната група, каквото е условието на държавното разпореждане.

За да е цялостен парадоксът този неприличен факт лъсва не от самопризнание на кабинета, а в правосъдно решение по тъжба на съветския олигарх с украинска кръв Андрей Мелниченко. Той е един от първите, попаднали в санкционния лист на Европейски Съюз броени дни след нападението над Украйна, а персоналното му положение се прави оценка на 25,2 милиарда $, сподели инспекция на Narod.bg.

Веднага щом името му се появява в формалния вестник на Европейския съюз, управляващите в Италия конфискуват струващата над 400 млн. евро яхта на олигарха. Уви, сходни дейности няма у нас, въпреки Андрей Мелниченко да има компания за произвеждане на минерални торове с офис в Плевен и десетки милиони левове годишни обороти.

Знаейки какво го чака, по разпореждане на Мелниченко българските му представители още през октомври 2022 година подават молба компанията да се употребява от така наречен дерогация. Това е изключение от глобите на Европейски Съюз, което стопира конфискацията. Искането съответно е изпратено към ръководителя на Координационната група по използването на ограничаващите ограничения на Европейския съюз. За учудване на Мелниченко и българските му шефове отговор по този начин и не идва. Чиновниците не си вършат труда да отговорят даже и след наново изпращане на настояването. В същия миг компанията на олигарха не е и иззета, въпреки разпоредбите на Европейски Съюз да задължават българските управляващи да го създадат.

Реклама

В опит въпреки всичко да разбере ще му бъде ли конфискуван бизнесът или ще получи изключение от глобите, Андрей Мелниченко завежда и дело в Административен съд – Плевен. Жалбата му е против безмълвния отвод на зам.-министър на финансите – Председател на Координационната група по използването на ограничаващите ограничения на Европейския съюз да му отговори. В делото лъсва срамната истина, че в България глобите против Русия просто не се ползват.

Фактите в правосъдното решение звучат неуместно. От документите, с които магистратите се срещат, излиза наяве, че работната група може и да е основана с държавно разпореждане, само че по този начин и не е образувана. За започване на работа и дума не може да става. Към април тази година, когато съдът в Плевен се произнася, няма решение на държавното управление кой да е съставът на въпросната група. За похлупак финансовият министър Асен Василев е пропуснал да уточни кой от тримата му заместници би трябвало да й стане ръководител.

Изправен пред тези парадокси съдът в Плевен няма по какъв начин да се произнесе по жалбата на олигарха Мелниченко. Магистратите приключват делото и през април тази година изпращат още веднъж цялата кореспонденция до държавното управление за ново изговаряне.

Наши източници разкриват, че документите небрежно потъват в бездните на родната администрация, която е претъпкана с почитатели и сътрудници на Кремъл. Да напомним циничното изявление от преди няколко години на посланика на Русия в Европейския съюз Владимир Чижов, че „ България е съветският Троянски кон в Европейски Съюз ”.

Колкото и необикновено да звучи, само че обстоятелствата по случая с българската компания на Мелниченко, удостоверяват откровението на кремълския служител. До ден сегашен торовата компания на олигарха в Плевен не е иззета. В уеб страницата на Министерски съвет няма и диря от решение, с което и се дава право на дерогация от глобите на Европейски Съюз.

Андрей Мелниченко надалеч не е инцидентен човек, а неговата непосредственост с кремълския деспот Владимир Путин не предстои на подозрение. В формалния вестник на Европейския съюз е записано, че той принадлежи към най-влиятелния кръг от съветски предприемачи с извънредно тесни връзки с съветското държавно управление.

На 24 февруари, ден след съветското нахлуване над Киев, Мелниченко е измежду 36-мата определени олигарси, извикани на среща с Путин в Москва. Официалната цел на диалозите в Кремъл е приемане на тактика за противопоставяне на западните наказания.

Твърди се, че с изключение на за стопанска система, съветските олигарси са дали доклад на Путин какъв брой и какви политици в страните, където имат бизнес, са под техен надзор чрез предоставяне на подкупи. Само можем да гадаем кои и какъв брой са българските имена, докладвани от Мелниченко.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР