България ще екстрадира във Велес колоритният бизнесмен Полихрон Луков, представящ

...
България ще екстрадира във Велес колоритният бизнесмен Полихрон Луков, представящ
Коментари Харесай

Номерът не мина: Екстрадират Полихрон, мамил хора, представяйки се за дипломат от островна държава

България ще екстрадира във Велес колоритният предприемач Полихрон Луков, представящ се за испански посланик на островна страна, упрекнат в измами за над 330 хиляди евро.

Мъжът беше задържан на 13 септември на яхтата му “Шаман ”, до момента в който отмаряше по бохемски в родното Поморие. Макар и от години да живее в чужбина, главно в Испания, Полихрон обичал да се връща през летните месеци в родния си град, демонстрирайки разкош и висок стандарт на живот.

Тази година Полихрон дошъл още при започване на май. Прекарвал по през целия ден на яхтата си с компания и скъпи напитки. Разхождал се по улиците все с първокласни коли – мерцедес, майбах, ролс-ройс, всички те с дипломатически номера.

На 13 септември обаче нещата се прекатурват. Антимафиоти го арестуваха на борда на “Шаман ” и дълго претърсваха яхтата. След първичния потрес Полихрон се окопитва и стартира да приказва на испански, като твърди, че не е българин и не схваща какво се случва. Представя се като испанския жител Паул Леон Луке, дипломат на островната карибска страна Сейнт Китс и Невис, написа “168 часа ”.

Полицейската акция в Поморие е подхваната, откакто от Австрия изпращат европейска заповед за арест и заповед за следствие. Тази за ареста на Луков е издадена от прокуратурата в град Велес на 22 юли 2022 година В нея е посочено, че българинът е намирал и предоставял подправени, строго предпазени персонални документи – дипломатически паспорти, на австрийски жители, както и испански персонални карти. Пред излъганите се представял с друга идентичност и твърдял, че е дипломат на Федерация Сейнт Китс и Невис.

Сн.: 168 часа

По този метод съумял да ги заблуди, че може да им присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера, прецизират от австрийската прокуратура. И допълват, че излъганите са 11, а общата стойност на настъпилата вреда е 334 хиляди евро. По данни на следствието излъганите са превеждали по банков път на българина суми сред 15 000 и 98 000 евро, съгласно услугите, за които са се споразумявали.

Проверка на “168 часа ” е открила, че един от зарибените е платил 48 000 евро: с изключение на за дипломатически паспорт – и за издаване на дипломатическа банкова сметка, а различен изгорен с 98 000 евро, подведен, че “посланик ” Луков-Луке може да направи нужното, с цел да бъде блокирана банкова сметка и връщането на сума от 535 000 евро.

Освен яхтата, на 13 септември са претърсени две жилища в Поморие, населявани от Луков, и две от скъпите му возила. Там са открити още документи и регистрационни табели за коли. Сред откритите книжа са и копия на два забавни документа, съгласно които Полихрон Луков или Паул Луке е роден един път в Испания и един път в Белгия на една и съща дата. Помориецът обаче не стопира да повтаря, че е дипломат по бизнес каузи на Федерация Сейнт Китс и Невис, дори заплашва с интернационален скандал, защото се употребил с дипломатически имунитет.

Развива версията, че по време на ареста от ГДБОП иззели акредитивни писма с истински печати и дипломатическия му паспорт.

Нямал български документ за идентичност, тъй като се бил отказал от българското си поданство. Луков изрази отвращение да бъде върнат в Австрия, само че Окръжният съд в Бургас позволи екстрадицията. “Дипломатът ” апелира, само че на 24 октомври решението бе доказано и от Апелативния съд, което значи, че е въпрос на дни колоритният помориец да бъде конвоиран до Велес, с цел да се изправи пред съда. Ако бъде приет за отговорен, го чака присъда до 10 година затвор, която обаче ще може да излежи в България.

Такива уверения са дали австрийските правосъдни управляващи, според член 41 от Закона за екстрадицията и европейската заповед, показват бургаски магистрати в претекстовете си по делото за екстрадиция.

Не оказва помощ и влошеното здравословно положение на помориеца. Той страда от диабет, има ампутирани два пръста, само че от самото начало, до момента в който чака делото за екстрадиция, остава зад решетките. По подигравка на ориста по време на невиждана стихия по Южното Черноморие на 17 септември яхтата му, оставена на кея в Поморие, бе потопена от големите талази. След погрома лодката е извадена и сега е на стоянка на сушата, оповестява още “168 часа ”.

Сн.: 168 часа

Трима юристи съставляват Луков в съда. Защитата прави несъгласие против допускането на екстрадицията с аргумента, че желаното лице се употребява с дипломатически имунитет по смисъла член 29 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки. И че до момента в който не бъде изпълнена процедурата по събаряне на имунитета му, Луков не би трябвало да бъде излъчен. Съдът обаче отхвърля настояванията на отбраната като неоснователни.

Проверка на “168 часа ” е открила, че измежду откритите документи по време на полицейската акция има заверено копие на документ на британски език с превод на български, с название “Заповед за назначение на дипломатически сътрудник D 357-DS-4300 ” от 03.02.2017 година Според наличието му Федеративното държавно управление на Сейнт Китс и Невис издава тази заповед, с която акредитира своя жител Паул Леон Луке, резидент на островната страна, с дипломатически паспорт номер D 1007765, публикуван на 24.11.2016 година, с цялостните дипломатически права, предоставени му от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, в неговото качество на дипломатически сътрудник със специфична задача за територията на Европейския съюз.

Наред с този документ обаче са открити и конфискувани други, чиято информация явно си опонира. Сред тях са испански дипломатически паспорт на името на Паул Леон Луке, в който е маркирано, че той е роден в Испания.

Него Полихрон е употребявал, купувайки яхтата “Шаман ” от Варна на 31 май 2022 година – няколко месеца преди да бъде задържан. В същото време обаче е открит документ с надпис Passport copy – account signatory plinvest trust, в който е отразено, че лицето е белгийски жител, родено в Белгия. Датата на раждане е една и съща и в испанския, и в белгийския документ.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР