България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в

...
България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество почина в
Коментари Харесай

НА ЖИВО: България изпрати патриарх Неофит в последния му земен път

България се сбогува с патриарх Неофит. Негово Светейшество умря в сряда, на 78-годишна възраст, след дълготрайно боледуване.

Гледайте онлайн тук или по Българска национална телевизия 1



От 9.30 ч. в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " стартира заупокойна Света литургия. Службата е управлявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е краткотраен наместник-председател на БПЦ в съслужение с митрополити, епископи, свещеници. Около 10.15 ч. дойде Вселенският патриарх Вартоломей.

Вижте още и в директното включване на Елиана Димитрова



Поканени бяха и представители на поместните православни църкви. На литургията е и предстоятелят на Украинската черква Епифаний Киевски. Присъстват министър председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, посланиците на Украйна и Русия и други високопоставени посетители.

В 11.40 ч. стартира опелото, водено от Вселенския патриарх Вартоломей, дружно с представители на поместните православни църкви и архиереи на БПЦ.

" Негово Светейшество беше облик на Христос, икона на вярата. Той бе образец за благодетелен живот. Човек, който подаваше ръка на всеки, който не подмиваше нито насладата, нито болката на всеки човек, с който може да споделиш всичко ", сподели Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

" Негово Светейшество беше един духовно издигнат човек. Един правилен чиновник на Светата черква, на Светото православие и в същото време един безпределно добър човек и това, което чуваме за него в последните дни, приказва за неговото голямо състрадание ", акцентира свещеник Сионий, свещеник на Бачковския манастир " Успение Богородично ".

" Господ да го одобри с отворени прегръдки. Както е пролетта, в този момент дано го одобри с цветята, със сърцето му. Такъв човек беше. Обичаше да си споделяме тези неща, а и още веднъж ще повторя. Много му харесваше като станеше пролет и преднамерено му носех по един два минзухара - такива жълтите, горските ", сподели началникът на отдел " Протокол " при Светия Синод Емил Велинов.

" В началото на 2000 година беше пристигнала една икона чудотворна, сложена в патриаршеската катедрала и вечернята се водеше от тогавашния митрополит русенски Неофит. Вечернята свърши. Народ набожен се наредил до стълбите и като видя митрополит Неофит, този набожен народ спря артистите и споделя в този момент ще пеем духовни песни. Това съм го запомнила. Толкова прочувствено с неговия благ глас ", спомня си монахиня Юлита.

Заупокойната литургия в памет на патриарх Неофит стартира в 9.30 в " Ал. Невски ". Отслужи я Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с митрополити, епископи и свещеници.

" Независимо от земната ни разлъка с него, светлината и насладата, благодстта и мира, които строяха от Негово Светейшество ще ни съпровождат и отсега нататък. Напътствията му ще бъдат непрекъснат коректив на нашите мисли и дейности ", сподели в словото си Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В 13.00 ч . , като тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм " Св. Неделя ", където ще бъде положено за безконечни времена.

Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на патриарха и решение на Светия синод. Тленните му остатъци ще бъдат положени от южната страна на храма, зад гроба на Екзарх Йосиф.



Снимки: Десислава Кулелиева, Иво Никодимов

Втори ден българският народ се покланя пред своя патриарх. Вчера поклонението продължи близо 13 часа. Днес още веднъж имаше огромна опашка от хора, искащи да се сбогуват с духовния татко на България. Днес е и втори ден на печал поради кончината на патриарха.

Гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил ковчегът с тялото на Цар Борис III, през днешния ден ще придвижи и ковчега с тленните остатъци на Негово Светейшество патриарх Неофит до митрополитската катедрала " Св. Неделя ".



Репортери: Елиана Димитрова, Иво Никодимов, Виктор Борисов


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР