България се сбогува с най-големия си реставратор – знаменития художник

...
България се сбогува с най-големия си реставратор – знаменития художник
Коментари Харесай

Отиде си най-големият български реставратор, знаменит художник

България се сбогува с най-големия си реставратор – популярния художник – Климент Атанасов, заяви „ Флагман ”. След себе си Атанасов оставя голямо завещание от картини, както и плеяда от модерни млади художници, които образова.

Той бе освен занаятчия на четката, само че и един от най-хубавите български реставратори за всички времена. Завършил е Художествената академия в София, компетентност „ Консервация и реституция “. Има стотици изложения у нас и в чужбина, дълготраен шеф на художествената изложба „ Петко Задгорски “ в Бургас.
-->
Климент Атанасов е реставрирал исторически църкви в цялата страна, в това число и катедралния храм в Бургас „ Св.св. Кирил и Методий “. Върхът на майсторството в реставрационната му активност е храмът „ Св. Теодор Тирон “ в Стара Загора, който възстановяваше в продължение на 3 години в достоверния феодален тип по най-сложната технология, до последния наследник подробност. Познавач е и на най-древните творби на изкуството, дълги години бе специалист по разпознаването на находките на археолозите у нас.

Климент Атанасов е създател на изложба „ „Картотека и архив" (служба в ПГУ) “, която при започване на Демокрацията бе гнездо на интелектуалците в Бургас.

Почитан от гилдията на изкуствоведите, на духовните водачи в региона на езотериката, той се ползваше с извънреден престиж в масонското и тамплиерско придвижване у нас.

През последните 15 години се отдръпна от светския живот в къщата си в село Лъка, Поморийско, където съвсем непрекъснато рисуваше и реставрираше икони и друга църковна утвар, които можеха да бъдат поверени единствено в негови ръце на огромен занаятчия.

Климент Атанасов е роден през 1957 година в Бургас. Той оставя голяма сбирка от картини, 320 от тях през последната година и половина публикуваше всеки ден персонално във фейсбук профила си. В Бургас съвсем няма познавач, в чийто дом или офис да няма картина на класика Климент Атанасов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР