България се прости с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски

...
България се прости с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски
Коментари Харесай

Последно сбогом: Патриарх Неофит беше погребан до гроба на Екзарх Йосиф

България се елементарни с Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март след дълготрайно боледуване. Траурните церемонии започнаха сутринта в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " със заупокойна Света литургия и опело и приключиха в катедралния храм на Софийската митрополия " Св. Неделя ", където негово светейшество беше заровен.

В катедралния храм " Свети Александър Невски " службата води Варненско-Преславският митрополит Йоан, който е краткотраен наместник-председател на Светия Синод. Опелото беше възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представители на поместните православни църкви и с архиереите на Българската Православна черква.

В прощалните си думи Вселенският патриарх посочи християнските добродетели на българския светейша: самообладание, примирение и миротворство.

" Миролюбивият християнски темперамент на изпращания от нас Блажен патриарх беше мощно емфатичен и посредством неговото обръщение за последния празник - Богоявление, когато той от болничното легло изпрати своето обръщение, благославяйки защитницата на България - нейната отбранителна войска, осъди в същото време нападението срещу други нации и продължаващата война против Украйна, бидейки по този метод заслужен за Христовото Блаженство: " Блажени миротворците, тъй като те ще се нарекат Синове Божи ".

От името на Духовенството Варненско-Преславският митрополит Йоан прочете прощалното слово, в което акцентира стремежът на дядо Неофит да бъде идеален.

" Светейшият наш патриарх Неофит живя и служи на Църквата и на повереното му паство с същинска християнска обич и честност към Христа Спасителя и Неговия нов завет в индивидите, който е завет и закон не на друго, а на любовта. Той добре съзнаваше нуждата от последователност по отношение на заветите на своите прародители, следваше оставения му от тях образец и се стремеше да им подражава във всичко. Затова единственият метод, по който можем да му благодарим за всичко сторено от него за нас, е и ние да му подражаваме в живота и делата си, да следваме образеца му и правилата, които той следавше, като наш от Бога даден ни нравствен отец и първосветител ".

Стотици хора се събраха от рано тази заран в храм-паметника " Александър Невски ", с цел да изпратят патриарха в последния му път.

Траурната върволица продължи с боен конвой и литийно шествие до митрополитската катедрала " Света Неделя ", където Негово Светейшество ще почива за безконечни времена, каквато е била неговата воля.

Литийно шествие с тялото на Негово Светейшество потегли потегли от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " към храм " Св. Неделя ", където дойде малко преди 14 ч. Малко преди 14:30 ч. патриархът беше положен за безконечни времена от южната страна на храма, до гроба на Екзарх Йосиф. Да бъде заровен в двора на храм " Св. Неделя " е воля на патриарха и решение на Светия синод. Негово светейшество беше изпратен с топовни салюти.

Траурният конвой се изви от храм-паметника " Св.Александър Невски ", по бул. " Георги Раковски ", по-късно - по бул. " Цар Освободител " и се насочи към църквата " Света Неделя ", където ще бъде положено тялото на патрирах Неофит съгласно неговото предпочитание приживе.

Процесията представляваше един финален път сред двата храма, по които шествието направи няколко прекъсвания и изчаквания. Тя се движеше постепенно, съпроводена от доста хора. По самия бул. " Цар Освободител " се уплътни изключително. Край храма " Света Неделя " има знакови здания като Богословския факултет, в който патриарх Неофит е преподавал и е върнал Духовната катедра в границите на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Бил е негов декан. В храм " Света Неделя ", патриархът ще бъде положен до гроба на Екзарх Йосиф.

Екзарх Йосиф на 37 години става екзарх и му е отредено да води България, която възкръсва за свободен живот след 1878 година. Цели 38 години Екзарх Йосиф е църковен национален лидер и подстрекател на учебното просветно дело. Умира през 1915 година.

За процесията, предвождана от свещеници от БПЦ, тялото на българския патриарх беше положено в специфичен лафет - гаубичното оръдие, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на Цар Борис III.

В шествието участваха ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от държавното управление в оставка, народни представители, представители на непознати задачи у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни, оповестява БНР.

Шествието беше съпроводено от Гвардейския внушителен духов оркестър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР