България постигна огромен успех в деинституционализацията на деца. Това каза

...
България постигна огромен успех в деинституционализацията на деца. Това каза
Коментари Харесай

UNICEF отчете успех в деинституционализацията на деца у нас

България реализира голям триумф в деинституционализацията на деца. Това сподели Даниела Колева, шеф на програмата „ Закрила на детето “ към УНИЦЕФ, в изявление за Агенция „ Фокус “.
" Виждаме че при започване на 2000 година децата в домове зарезидентна грижа, са били по публична статистика над 30 000. През 2010 година над 7 500 деца живеят в институции, а техният брой в края на 2017 година е намалял до над 900 деца. Това е към 85% спад, което е голямо достижение. Много е значимо да се каже, че променяме отношението към децата с увреждания. Виждаме по какъв начин всички домове за деца с увреждания в страната се закриват и това става с помощта на развиването на огромна мрежа от услуги в общността и развиването на приемната грижа, за което и ние спомагаме, като организация на Организация на обединените нации. Но в действителност, за нас е в действителност значимо смяната на отношението към децата и за това, че не е редно те да бъдат затваряни в огромни домове и изолирани от общностите от учебно заведение и от останалите ", уточни Колева.
По думите ѝ друга позитивна смяна и тематика, по която се следи прогрес в страната, е тази за ранното детско развиване, което от ден на ден излиза като приоритет за България.
" Миналата година бе една от тематиките, които България сложи като приоритет по време на председателството на Европейския съюз. Надяваме се и тук, по тази линия скоро да има призната национална тактика и интегриран метод сред основните министерства, които дават отговор за децата ", сподели още тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР