България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане

...
България няма да успее да изпълни всички критерии за влизане
Коментари Харесай

Икономист за приема на еврото в България: В бавенето на еврозоната има много рискове

България няма да успее да извърши всички критерии за влизане в еврозоната до юни, когато излиза отчетът за конвергенция. Това сподели шефът на Българска народна банка Димитър Радев на конференция за въвеждане на еврото.

" Господин Радев беше по-мек в своята констатация и сподели, че се приближаваме, което единствено по себе си не е трагично. Много страни са се присъединявали, без да извършват тези критерии. Това, което следим е, че има моменти, когато при нас инфлацията е по-висока от еврозоната, има го и противоположното. България не следва да бъде строго държана виновна за това. Горе-долу в границите на тези критерии е. По-скоро казусът е в българската политическа класа ", заяви икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Той е безапелационен, че би трябвало да се присъединим към Еврозоната, като получим поддръжка от Народното събрание.

" Ако в Народното събрание имаме прекомерно ясна поддръжка за евроинтеграцията на страната и за присъединение към еврозоната, едно служебно държавно управление може да се оправи с тази задача. Не смятам, че България е в политическа рецесия, просто имаме проблем със съставянето на съдружно държавно управление. Политическа рецесия имаме в Грузия, където народът е срещу Народното събрание, ние нямаме такава политическа рецесия. Еврото е обвързвано с опасности. Най-големият риск е да не се присъединим към еврозоната ", допълни Ганчев в ефира на .

Забавянето на еврозоната ни вреди, от изключителна значимост е законът да бъде признат, акцентира икономистът.

" Едно служебно държавно управление също може да внесе този закон. Във всички страни имаше контролни механизми цените да бъдат по едно и също време и в евро, и в лв.. Въпросът е законът да бъде признат. Щетите от забавянето са колосални. От 1997 година, когато сме приели валутния ръб до момента ние възпроизвеждаме ситуацията на най-бедна страна, която най-бавно модернизира стопанската система ", разяснява гостът.

Според Ганчев можем да приемем еврото и в средата на идната година, стига да е подкрепено от политическите сили.

" Ако нямаме политическа поддръжка, постоянно ще си измислим причина да се бавим още. Инфлацията е отвън контрола на нашата централна банка. Ние нямаме механизъм за ограничение на инфлацията. Хората за 6 месеца ще се приспособяват към новите цени. Няма съображение да чакаме някакви инфлационни шокове ", добави той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР