България наложи данък върху руския природен газ, който се транзитира

...
България наложи данък върху руския природен газ, който се транзитира
Коментари Харесай

България наложи данък върху транзитирания руски газ и смути пазара в Европа

България наложи налог върху съветския природен газ, който се транзитира през нейна територия, оставяйки търговците да преценяват дали този ход може да провокира спор с Москва и спедиторите на гориво на фона на така и така нестабилния пазар, оповестява организация.

Става въпрос за Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, признат от Народното събрание и обнародван през вчерашния ден в " Държавен вестник ", влизащ в действие неотложно. С него се вкарва " енергийна вноска "  от 20 лв. (10,76 долара) за мегаватчас газ от съветски генезис. Това е към 20% от цената на европейския газ, търгуван в районния център Амстердам, акцентира Блумбърг. Изключение има за компресирания природен газ.

Въпросната корекция е импортирана от депутати по гледище на Министерство на финансите и някак е останала незабелязана до обнародването й през вчерашния ден, провокирало брожения сред участниците на газовия пазар. Мотивирана е със " заслужено данъчно облагане на облагите, осъществени на територията на страната, и увеличение на бюджетните доходи ".

Така в този момент операторите на газопреносната мрежа и на газоразпределителните мрежи (в това число " Булгартансгаз " и " Овергаз " ) ще декларират енергийните вноски с акцизна декларация по Закона за акцизите и данъчните хранилища, като вписват количествата импортиран и директно пренесен природен газ с генезис от Русия за предходния месец, както и дължимите енергийни вноски за същия интервал. Дължимите енергийни вноски се внасят като приход на държавния бюджет по сметка на Агенция `Митници ".

Въпреки че България не внася газ от Русия за личните си потребности, откакто отхвърли да заплаща на " Газпром " в рубли, е важен маршрут за потоците, които Русия изпраща към Европа. Почти половината от съветския тръбопроводен газ влиза в България от Турция през връзката на " Турски поток ", към Унгария, Сърбия, Австрия, Македония и други, напомня Блумбърг. И:

" Този ход прибавя нова неустановеност към към този момент разтърсения пазар. Цените на газа в Европа се покачиха през последните дни поради заканите за газовите потоци в целия свят, в това число с войната Израел- " Хамас ", евентуалните удари против основни фабрики за експорт в Австралия (на LNG) и уязвимостите на инфраструктурата след скорошно приключване в водопровод в Балтийско море, където се подозира бойкот. "

От агенциията са потърсили за коментар " Газпром ", само че към този момент подобен от там няма. Коментирал е обаче унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна поема огромна част от транзитирания газ.

" Държава членка на Европейския съюз да заплашва доставките на газ на друга страна членка опонира на европейската взаимност и правила и е недопустимо ", сподели Сиярто в петък от Москва, където участва на енергийна конференция.

Все още не е ясно по какъв начин този самобитен нов данък ще се отрази на участниците на пазара, ще оскъпи ли достатвките за семействата, както и по какъв начин ще се потвърждава произхода на газа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР