България избира членове на Европейския парламент (ЕП) и народни представители

...
България избира членове на Европейския парламент (ЕП) и народни представители
Коментари Харесай

334 души се състезават за място в ЕП и НС в България

България избира членове на Европейския парламент (ЕП) и народни представители в еднакъв ден за първи път. Изборите „ две в едно “ ще се произведат на 9 юни.

Гражданите ще гласоподават със сини бюлетини за европарламент и със зелени - за Народно заседание. Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас и с машина. Бюлетините от машинния избор ще са с друга дължина, като тази за членове на Екологичен потенциал ще е по-къса, предава Българска телеграфна агенция.

В конкуренцията за 17 места в Екологичен потенциал от България ще се включат 30 партии и обединения, както и един нeзависим претендент, или общо 418 души. От записаните от ЦИК претенденти за евродепутати 287 са мъже, а 131 – дами. Кандидати по едно и също време на европейските и на националните избори ще са 334 души.

България се причисли към Европейския съюз (ЕС) през 2007 година, дружно с Румъния, и това ще са четвъртите постоянни евроизбори за страната.

От България в последния състав на Екологичен потенциал има излъчени 17 членове, разпределени както следва: Европейска национална партия – седем, Прогресивен алианс на социалистите и демократите – четирима, „ Обнови Европа “ - трима, „ Европейски консерватори и реформисти “ – двама, и един самостоятелен. От българските евродепутати 12 са мъже, а пет - дами.

Повечето млади българи - 54%, декларират, че ще гласоподават в идните избори за Екологичен потенциал, показват данни от изследване на " Евробарометър ", показани на 13 май. За съпоставяне, приблизително в Европейски Съюз 64% от младежите с право на глас са изразили подготвеност да се включат в изборите.

Общо 21% от младежите у нас и 13% от останалите младежи в Европейски Съюз споделят, че няма да упражнят правото си на глас при определянето на бъдещите евродепутати. Запитани какво чакат от Европейски Съюз, европейските младежи слагат преди всичко мира и интернационалното съдействие (37%, при 32% в България), на второ място е битката с бедността (34% в Европейски Съюз, 38% у нас), а на трето място са отбраната на човешките права и европейските полезности (30% в Европейски Съюз и 26% у нас).

Социологически организации към този момент излязоха с моменти фотоси на настройките на гласоподавателите в България.

Според проучване на „ Тренд “ по поръчка на " Нова броудкастинг груп " и „ 24 часа ", осъществено в интервала сред 12 и 19 април 2024 година измежду 1002 души, за ГЕРБ-СДС биха дали своят вот 25,2% от деклариралите, че ще гласоподават на европейските избори, „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ – 16,1%, Движение за права и свободи – 14,3%, „ Възраждане “ – 14,2%, Българска социалистическа партия – 8,7%, а „ ИТН “ – 4,8%.

Изследване на „ Алфа Рисърч “, извършено в интервала 25 април – 2 май 2024 година измежду 1000 жители, демонстрира, че ГЕРБ-СДС биха избрали 25,1% от твърдо решилите да гласоподават, ПП-ДБ – 18,5%, „ Възраждане “ – 14,8%, Движение за права и свободи – 14,4%, Българска социалистическа партия – 8%, а Има Такъв Народ – 4,8%.

Резултати

За да завоюват най-малко едно място за член на Екологичен потенциал, политическите партии, обединения или самостоятелни претенденти би трябвало да получат най-малко една седемнадесета част от всички действителни гласове.

Резултатите се афишират не по-късно от пет дни след края на изборния ден, а по време на броенето на бюлетините е планувано да има видеонаблюдение във всички секции.
ТЕМА преди 6 часа 1653 преди 7 часа 2779 преди 7 часа 4049
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР