Българите гласуват в неделя на избори за нов парламент, като

...
Българите гласуват в неделя на избори за нов парламент, като
Коментари Харесай

АФП: Борисов върви към четвърти мандат на избори в пандемия

Българите гласоподават в неделя на избори за нов парламент, като дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов се чака да се класира първа, само че може да се окаже затруднена в намирането на съдружни сътрудници, написа Агенция Франс Прес.

Очаква се ниска изборна интензивност поради коронавирусната пандемия, с чиято трета вълна България се бори на фона на внезапно повишен банкет в лечебните заведения.

Подкрепата за ГЕРБ, партията на Борисов, която ръководи съвсем непрестанно от близо десетилетие, бе подкопана от серия кавги, като през миналогодишните митинги държавното управление бе упреквано в покровителстване на олигарси.

Проучванията в навечерието на изборите отреждат на ГЕРБ 28-29 на 100 от гласовете, или към 75-76 места в 240-местния парламент.

Борисов, който е министър председател за трети мандат, отхвърля всевъзможен контакт с медиите от демонстрациите насам. Вместо това той употребява обществените медии, с цел да излъчва необявените си авансово кампанийни обиколки в провинцията под мотото " Работа, работа, работа! ".

" Винаги съм взимал под внимание това, което народът реши... нега изборите бъдат почтени ", съобщи Борисов, откакто подаде гласа си в неявяване на публицисти. " Огромната поддръжка, която получихме от сътрудниците ни в Европа, демонстрира какъв брой е значимо да има устойчиво европейско ръководство в България ", написа той във Facebook.

Фрагментирана съпротива

Очаква се до шест партии да завоюват места в Народното събрание, което ще направи мъчно образуването на идващия кабинет, счита политологът Антоний Тодоров. " Липсата на опция поради фрагментираната и неубедителна съпротива изяснява хегемонията на ГЕРБ ", споделя още той.

Страхът от заразяване по време на третата коронавирусна вълна, поради която лечебните заведения в най-бедната страна в Европейски Съюз се изпълниха до ръба, също може да отслаби изборната интензивност, твърди анализаторът.

Броят на гласувалите ще е измежду най-внимателно следените аспекти на изборите и евентуално ще дефинира парламентарната тежест на новите лица, които изгряха от митингите.

Очаква се в събота да гласоподават към 40 % от 6,7-те милиона гласоподаватели, предвижда институтът Алфа рисърч.

Страхът от вируса може изключително да повлияе на резултатите на основната опозиционна мощ - социалистите, чиито по-възрастни гласоподаватели е по-вероятно да се въздържат от правото си да гласоподават. С сред 20 и 22 % от предстоящите гласове социалистическата партия евентуално ще си обезпечи 54-56 места.

Нова популистка група, " ИТН ", отпред с язвителния водещ на токшоу и критик на Борисов Слави Трифонов се чака да е трета с към 13 % и 33-34 места.

Точно след нея се подрежда партията на турското малцинство Движение за права и свободи, чиято поддръжка за сформиране на държавни управления по традиция е основна, с 12 на 100 и 33-34 места.

Още две обединения са се прицелили в гласовете на участниците в митингите от предходната година.

Дясната коалиция " Демократична България ", чийто водач въодушеви митингите, и близката до президента Румен Радев лява коалиция " Изправи се! Мутри вън! " се чака да получат сред пет и шест % от гласовете и по 13-17 депутатски места.

Най-накрая са сегашните съдружни сътрудници на ГЕРБ - националистическата партия Вътрешна македонска революционна организация, която евентуално ще прескочи четирипроцентовия предел за влизане в Народното събрание след нападателна антиромска, анти ЛГБТ и антисеверномакедонска реторика.

 

Избирателните секции бяха отворени в 7 сутринта и ще бъдат затворени в 20 ч. или не по-късно от 21 ч., в случай че пред тях има опашки. Очаква се скоро по-късно обявяване на екзитполове. 

Първите публични резултати, които всекидневно се оповестяват късно през нощта в неделя, може да бъдат забавени поради въвеждането на машини за гласоподаване паралелно с нормалните хартиени бюлетини в множеството изборни секции. 

Централната изборна комисия би трябвало да оповести формалните резултати в четвъртък.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР