Българите финишират в топ 10 въпреки спуканата гума и взимат

...
Българите финишират в топ 10 въпреки спуканата гума и взимат
Коментари Харесай

Рали Азорски острови- най-новото и тежко състезание в календара на световния шампионат за електрически автомобили

Българите финишират в топ 10 макар спуканата гума и взимат скъпи точки за шампионата

Двадесет екипажа от седем националности откриха място в лимитирания стартов лист на Azores eco rallye 2024, шести кръг от международния рали шампионат за серийни електрически коли Bridgestone FIA Eco-R. Ралито бе и трети кръг от Iberian Eco Rallye Challenge и втори от националния шампионат на Португалия.

Голяма част от маршрута на класическото макадамово рали Azores,до скоро кръг от Европейския рали шампионат, беше включена в електрическия вид на конкуренцията, като с цел да спазят регламента на FIA за E-rally шампионата, уредниците бяха добавили нови 240 спортни километра към класическите 115. Две седмици преди старта, поройните дъждове изсипали се над архипелага нарушиха съществено целостта на огромна част от макадамовите пътища на остров Сао Мигел, като тук-там ги трансфораха в тежък офроуд терен. Спецификата на шампионата обаче изключва опцията за промяна на маршрута в последния миг и надпреварата мина по авансово плануваното трасе макар изискванията.

През първия ден от надпреварата българският тим ASM Bulgaria се движеше в средата на класирането, като главната цел на екипажа Дедиков/Дедикова с KIA Niro EV беше да не позволяват неточности и да се задържат покрай водачите. Предпоследната за деня права, паметната Сете Сидадеш, преминаваща по ръба на кратера на едноименния вулкан, беше съществено потърпевша от дъждовете и някои от състезателите имаха проблеми с прекосяването и. Българският екипаж тъкмо там записа доста добър резултат, само че в следствие времената от множеството контроли бяха анулирани. В последната права българите бяха възпрепятствани от трафик и в последна сметка приключиха деня на 11-та позиция във краткотрайното нареждане. Португалският екипаж Албино/Фигеридо с KIA EV6, спечелили от предходната година, водеха през целия ден със сериозна преднина пред останалите.

Вторият ден от ралито, с дължина съвсем 300 километра, още веднъж предложи съществени тествания за електрическите автомобили и техните екипажи. Технични трасета с непрекъснато периодично повтаряне на асфалт и макадам, прекосяване през голям брой реки и неповторимо стръмни изкачвания по скатовете на вулканите. Българският екипаж се справяше без проблеми с провокациите на ралито, само че имаше и спомагателни усложнения със спукана предна гума още на старта в Понта Делгада. По правилник състезателите нямат право на асистенция, а електрическите автомобили би трябвало да започват в напълно сериен тип и съоръжение, надлежно без аварийна гума. Единственият вид за поправки са десетте минути за подготовка на екипажите преди излизане от регрупинг. Това наложи българският кипаж да стопира неколкократно по време на стадия и да помпа спадащата гума с цел да може да започва във всяка последваща права. В по-късите прави Дедиков/Дедикова реализираха забележително положителни резултати, до момента в който в дългите налягането в гумата спадаше прекомерно доста и последните километри трябваше да се преминат с единствената цел постигане до финала. За неприятен шанс предпоследната права в която българите бяха в челото на класирането беше анулирана от уредниците заради голям брой проблеми за множеството екипажи, а последната, 31 километровото нанагорнище и втурване по вулкана Фого беше най-дългата в надпреварата. Тя беше и проблематична за водачите класирането Албино/Фигеридо, които за второ подред съревнование след навигационна неточност в последната права изпаднаха от челната тройка.

Първи в надпреварата приключиха италиано-полският тандем Герини/Прусак с KIA E-Niro, втори международните първенци от Чехия Здарски/Набелек с Hyundai Kona и трети португалците Серано/Берардо с KIA EV6. Българският екипаж Дедиков/Дедикова с KIA Niro EV макар проблемите съумяха да се изкачат с три места в класирането и приключиха на 8-мо място печелейки скъпи точки за шампионата в най-тежкото съревнование в неговата история. Поради своята компликация надпреварата е едно от дребното в шампионата с коефициент 1,5 по който се умножават и извоюваните точки.

Azores eco rallye е и следващото съревнование в което българският тим способства за първото място на KIA в шампионата на производителите, а с положителното си показване в суперспециалния стадий извършен на крайбрежния бул. в Понта Делгада, екипажите Дедиков/Дедикова, Албино/Фигеридо и Серано/Берардо още веднъж завоюваха първо място за корейския производител в отборното класиране за Iberian Eco Rallye Challange и португалския народен шампионат.

Следващият кръг от международния шампионат Bridgestone FIA Eco-R е Е-Rally Ardenne roads 23-26 май в Белгия.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР