Българи и унгарци отбелязаха заедно в Чипровци вчера годишнината от

...
Българи и унгарци отбелязаха заедно в Чипровци вчера годишнината от
Коментари Харесай

Българи и унгарци отбелязаха заедно в Чипровци годишнината от Националната революция на Унгария

Българи и унгарци означиха дружно в Чипровци през вчерашния ден годишнината от Националната гражданска война на Унгария от 1848-1849 година в наличието на посланика на Унгария у нас Миклош Борош, заяви кметът на Чипровци Пламен Петков.
На тържеството пред паметника на полковник Стефан Дуньов в Чипровци са участвали ръководителите на общината, дипломат Борош, ръководителят на унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди, представители на унгарското посолство у нас, заместител регионалният шеф на Монтана Калин Хайтов, жители на Чипровци и възпитаници от локалното учебно заведение „ Петър Парчевич “. Били са поднесени венци и цветя на паметника.
Кметът на Чипровци Пламен Петков напомни, че Стефан Дуньов е пръв сподвижник на ръководителите на унгарската национална гражданска война Лайош Кошут и Шандор Петьофи и в Унгария е уважаван като народен воин. След разгрома на революцията през 1850 година Стефан Дуньов отпътува за Италия, където е признат от Гарибалди и се бори в неговата войска като началник на огромна войскова единица. Произведен е за полковник от Гарибалди и се счита за първия полковник в българската история. В боевете в Италия е ранен и губи единия си крайник. Умира през 1889 година в Италия.  Стефан Дуньов е потомък на остарял чипровски жанр, който се изселил в Банат след разгрома на Чипровското въстание през 1688 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР