Балетът „Лешникотрошачката и Меркурий вече имат нещо общо. Голям кратер

...
Балетът „Лешникотрошачката и Меркурий вече имат нещо общо. Голям кратер
Коментари Харесай

Кръстиха кратер на Меркурий на известен балетмайстор

Балетът „ Лешникотрошачката " и Меркурий към този момент имат нещо общо. Голям кратер на най-близката до Слънцето планета е кръстен на съветския и американски хореограф Джордж Баланчин, който през 1954 година слага нова версия на класическата коледна приказка, оповестява уеб сайтът Спейс.

Всичко стартира с задачата „ Месинджър " на НАСА, стартирала през 2004 година и завършила през 2015 година, която дава опция на експертите да проучат осеяната с кратери повърхнина на Меркурий. Екипът на задачата взема решение да назове обединения на планетата с имената на починали създатели - художници, композитори, писатели.Така един от кратерите получава името на Баланчин - изтъкнат хореограф от предишния век и създател на Нюйоркския балет, прочут с работата си над коледната класика „ Лешникотрошачката ". Освен приликата на кратера с балетна пачка, в центъра му се следи разпръсната област от синкаво вещество, която припомня на костюмите от балета „ Серенада " на Джордж Баланчин.

Сходствата въодушевяват Брет Деневи от екипа, която също така е поклоник на балетното изкуство, да предложи за кратера името на хореографа. Други кратери на Меркурий са кръстени на античния проектант Аполодор, френския фотограф Йожен Атже и чилийския стихотворец и политик Пабло Неруда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР