Багетите са забележителна част от кулинарната култура на французите. Дори

...
Багетите са забележителна част от кулинарната култура на французите. Дори
Коментари Харесай

Нов рекорд - колко дълга е най-дългата багета в света

Багетите са забележителна част от кулинарната просвета на французите. Дори толкоз, че от 2022 година насам са част от листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.
 Багета, Франция и включването ѝ в листата на Юнеско за нематериалното културно завещание
Какво ѝ е толкоз специфичното на френската багета

Франция си има нов мотив за горделивост

Въпреки че дългият, тънък и хрупкав хляб е нещо доста обичайно френско, през последните пет години върхът за най-дълга багета държаха италианците. Тяхната с дължина 132.62 метра обаче към този момент е детронирана. И този път върхът е дело на френски пекари.

В Сюрен (предградие на Париж) e изпечена багета, дълга цели 140.53 метра. Това се е случило обществено, на площада, пред любопитните погледи на навалица и арбитър от Световните върхове на Гинес, които официално са признали новото достижение.

Екип от 18 пекари е почнал да подготвя тестото в три часа сутринта локално време, като печенето е почнало два часа по-късно. За да се изпече рекордно дългата багета, е била проектирана специфична преносима фурна.

След като хлябът е бил подготвен, е бил нарязан, филийките - намазани с течен шоколад и споделени с присъстващите. Друга част от багетата е отишла при локална младежка асоциация, с цел да може да бъде раздадена на бездомните още същата вечер.

Кметът на Сюрен Гийом Буди е изразил гордостта си от върха, " който популяризира националния знак на нашата гастрономия и занаятчиите, които увековечават нейното ноу-хау ". Той е поздравил и пекарите от Сюрен, които са взели участие в изпичането на най-дългата багета и които поддържат традициите живи.

Президентът на French National Confederation of Boulangerie and Patisserie Доминик Анрак пък прецизира, че това достижение изисква към 10 часа работа. Разбира се, то няма по какъв начин да се реализира без групово майсторство.
 Хлябът, за какво да не го държим в ледник и кой е най-хубавият метод за съхранението му
Защо да не държим хляба в хладилника

И кой е верният метод за съхранението му

Френското държавно управление даже има публични спецификации на обичайните за страната багети. Те се вършат единствено от няколко съществени съставки - бяло брашно, вода, квас и сол. В нормалния си размер са почти 60 сантиметра дълги и пет-шест сантиметра необятни, написа CNN.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР