Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс,

...
Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс,
Коментари Харесай

На 102 години почина американската дизайнерка Айрис Апфел

Айрис Апфел, столетната икона на стила от нюйоркския квартал Куинс, разпознаваема незабавно по големите си очила вид „ сова “, е умряла на 102-годишна възраст, съобщи Агенция Франс Прес.

Самоопределящата се като „ гериатрична старлетка “, известна най-много като текстилен дизайнер и фешън икона, доближава върхова популярност през 80-те и 90-те години.

Като разгорещен дизайнер, тя е неизменима част от първите редове на стилните ревюта в Париж в продължение на повече от половин век.

Подстриганата ѝ бяла коса, солидните очила, яркото червило и огърлиците от огромни мъниста ѝ печелят причудлива популярност измежду нюйоркските блестящи персони.

Апфел запълва два етажа от жилището си на Парк Авеню с произведения на великите дизайнери на XX век, събрани през няколкото десетилетия на живота ѝ.

Нюйоркският музей „ Метрополитън “ провежда първата огромна ретроспектива на нейния дрешник през 2005 година, като Апфел признава, че е толкоз евентуално да вземе забавни бижута от магазин за отпадък в Харлем, колкото и от „ Тифани “.

Никога не е избягвала цветовете или нетрадиционните силуети, само че на едно събиране тя прикани младите дами да изоставят актуалната „ униформа с черен чорапогащник или дънки с пуловер, ботуши и кожено бомбър яке “.

Вместо това тя им сподели да се осмелят да бъдат разнообразни. „ Бъдете себе си, бъдете самостоятелни. Ако облечете нещо и то не се получи, не се тормозете “, подчератава Апфел, „ полицията за жанр няма да ви арестува “.

Източник: БГНЕС
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР