Австрийският седмичник Фалтер публикува материал за новооткрита брошура с антисемитски

...
Австрийският седмичник Фалтер публикува материал за новооткрита брошура с антисемитски
Коментари Харесай

Нов скандал с крайната десница в Австрия


Австрийският седмичник " Фалтер " разгласява материал за новооткрита листовка с антисемитски песни, възхваляващи Холокоста, предава Българска телеграфна агенция от Виена. Брошурата е на виенското момчешко сдружение " Бруна Судеция ", в което встъпващите членове са студенти. Председател на това сдружение е Хервиг Гьотшобер, един от хората от отдела за връзки с обществеността на министъра на превоза Норберт Хофер от квотата на Австрийската партия на свободата и кандидат-президент на последните президентски избори.

В първа реакция от кабинета на министъра бе декларирано, че Гьотшобер не знае нищо за тази листовка, брошурата с песни на организацията била друга и не приличала нито по външен тип, нито по наличие на оповестеното във вестник " Фалтер " клише.

Редакцията на вестника разполага с образец от брошурата с песни, в която няма никакви зачертани пасажи на антисемитските текстове. Песните ненапълно са същите както в откритата наскоро листовка на организацията " Германия ", само че се съдържат и други текстове на песни с антисемитско наличие и пасажи, в които се възхвалява немският райх.

Гьотшобер, който е областен консултант във виенския регион Леополдщадт, който от епохи е обитаем с евреи, бе свикан от кметицата на региона Уши Лихтенегер да си подаде неотложно оставката. В известие за пресата тя споделя " За еврейската общественост е немислимо да би трябвало да понася и в бъдеще подобен представител на районната администрация. "

Организацията " Бруна Судеция " също отхвърля изрично да има сходни брошури. Стана известно, че се обмислят юридически ограничения против редакцията на вестника.

Не закъсня и реакцията на опозиционните Австрийска социалдемократическа партия и НЕОС. Сабине Щатц, една от представителите на социалдемократите, изиска незабавно да се вземат съответните ограничения. Говорителката по вътрешната политика на НЕОС Щефани Криспер прикани канцлера Себастиан Курц да приключи " оглушителното си безмълвие " по тези въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР