Австрийският канцлер отиде в Елхово, но остана непреклонен за ШенгенАвстрия

...
Австрийският канцлер отиде в Елхово, но остана непреклонен за ШенгенАвстрия
Коментари Харесай

Соботка отиде на границата в Елхово, оценява усилията ни, но остана непреклонен за Шенген

Австрийският канцлер отиде в Елхово, само че остана неотстъпчив за Шенген


Австрия ще се застъпи пред Европейския съюз България да получи желаната от нея помощ от 2 милиарда евро, с цел да укрепи защитата на границата с Турция, само че все още няма смяна в позицията и против влизането на страната ни в Шенген.

 

Това каза председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка при визитата си на българо-турската граница, в региона на граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево " през днешния ден.

 

Ценим високо напъните на България за опазването на външната граница на Европейския съюз (ЕС). За нас България е значим сътрудник, означи ръководителят на Националния съвет на Австрия, който дружно с Желязков посети българо-турската граница.

 

Соботка добави, че като някогашен министър на вътрешните работи знае, че работата е сложна и я цени в действителност високо. Очакваме от Турция също да поеме и да извърши отговорностите си, добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Соботка бе придружаван от ръководителя на Народно заседание Росен Желязков, по чиято покана е у нас. Хилядите опити за незаконно прекосяване у нас, които бяха представени и които са предотвратени, демонстрират, че предизвикването е голямо и това е общоевропейски ангажимент, уточни Желязков. Вярвам, че ще бъде оценено, че се оправяме по най-хубавия вероятен метод благодарение на нашите сътрудници от Европейски Съюз, уточни той. 

 

Много е значимо, че дойдохме на място, с цел да забележим не просто следващото инженерно оборудване и технологиите в деяние, а по какъв начин работят хората и цялата система, акцентира ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

 

Той изрази признателност за ежедневните старания, които поставят чиновниците и акцентира, че данните за предотвратените опити за нелегално прекосяване демонстрират, че предизвикването е голямо и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на Европейски Съюз.

 

Вярвам, че ще бъде оценено, че България се оправя по най-хубавия вероятен метод благодарение на нашите сътрудници от съюза, добави Росен Желязков.

 

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев означи, че макар невиждания миграционен напън, българската страна извънредно сполучливо противодейства на незаконната миграция. Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75 % и с над 30 % нарастване на неоправдателните присъди, акцентира той. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се оправяме сполучливо с незаконната миграция както с нашия запас, по този начин и с помощта на положителното взаимоотношение с партньорските служби и най-много с турската страна, уточни Живко Коцев.

 

От началото на годината 158 000 са пробвалите да преминат незаконно границата ни от Турция, сподели пред австрийския посетител зам.-директорът на " Гранична полиция " Радослав Кулеков. Допреди няколко седмици опитите за нерегламентирано влизане бяха по 1500 на денонощие, добави той. След извършени диалози с турската страна те спаднаха доста, регистрира основният секретар на Министерство на вътрешните работи Коцев.

 

Кулеков разясни, че от следващата година защитата на браздата ще се прави и с дронове. Подготвя се също по този начин план за покриване с видеонаблюдение на 110 километра от границата. Кулеков описа още, че мигрантите са извънредно нападателни и се пробват по всевъзможен вероятен метод да преодолеят оградата. 

 

Соботка и Желязков посетиха сектор от сухоземната държавна граница с Турция, където разгледаха инженерното възпрепятстващо оборудване и системите за наблюдаване. Те бяха осведомени с активността на " Гранична полиция " от зам.-директора на институцията Радослав Кулеков, както и с контрола и ограниченията за попречване на опитите за нелегално влизане в България.

 

След това Росен Желязков и Волфганг Соботка посетиха граничния пункт " Капитан Андреево ", с цел да следят в действително време обработването на документите и осъществяването на граничния надзор на преминаващите транспортни средства и лица.

 

Председателите на законодателните институции на България и Австрия бяха осведомени и за активността на взаимния контактен център за полицейско и митническо съдействие сред България, Гърция и Турция.

 

Програмата на Волфганг Соботка продължава планувани са срещи с президента на България Румен Радев, с министър-председателя Николай Денков и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

 

Нидерландия пък упорства за повече информация от Еврокомисията, както и за задача, която да откри по какъв начин се ползва върховенството на закона в България, преди да реши дали ще смъкна ветото си за присъединението на България към Шенген. Това сподели за БНР министърът по миграцията на кралството Ерик ван дер Бург.

 

Комисията е тази, която би трябвало да ни даде точната информация ", сподели министър Ван дер Бург в отговор на въпрос ще смъкна ли страната му ветото за присъединението на България към пространството за свободно придвижване: " Все още би трябвало да изчакаме информация от Комисията. Именно тя би трябвало да ни даде точната информация. Става дума за върховенството на закона, по-точно за неговото използване и мониторинга върху него. Настояваме и за задача за определяне на обстоятелствата. Тогава можем да вземем решение ".

На репликата, че Комисията дефинитивно е свалила мониторинга над България, министър ван дер Бург отговори, че това към момента не удовлетворява страната му и тя упорства за спомагателна информация. Запитан тъкмо каква чака да бъде тя, той отговори: " Искаме задача за определяне на обстоятелствата и точно при тази задача може да се види дали върховенството на закона се ползва и работи в България. Ако е по този начин, ще вземем съвет от Европейската комисия ".

 

През юли министър председателят Николай Денков съобщи, че сме подготвени да приемем задача от Нидерландия, в случай че тя пожелае да изпрати такава.

 

1 242 жители на трети страни са арестувани при нелегално влизане в България през 2023 година Продължава да се следи резистентност във връзка с националностите на арестуваните незаконни мигранти, измежду които доминират жители на страни от Близкия изток и Северна Африка. Най-много от арестуваните за нарушение на държавната граница на вход са от Сирия – 629, Мароко – 200, Афганистан – 199, Ирак – 80.

От 1 януари до 30 септември 2023 година при опит за нелегално прекосяване на границата на излаз от страната са арестувани 1 968 жители на трети страни. Гражданите на Афганистан, Сирия и Мароко образуват главния дял на арестуваните. Най-натоварена на излаз през интервала остава българо-сръбска граница, където са арестувани 88% от лица, предприемащи опити за незаконно прекосяване.

Със 108% е нарастването на арестуваните навътре в страната през юни, юли, август и септември 2023 година - 8364 противозаконни мигранти. През същия интервал на 2022 година те са 4013.

С 31% е повишен броят на формираните досъдебни производства против уредници на противозаконна миграция, с 15% повече са обвинените за тази незаконна активност спрямо летните месеци на предходната година.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР