Аурубис“ превръща Пирдоп в европейски център за производство на медГерманският

...
Аурубис“ превръща Пирдоп в европейски център за производство на медГерманският
Коментари Харесай

Вечерни новини: Либерализацията се отлага; Пирдоп като европейски център за производство на мед

„ Аурубис “ трансформира Пирдоп в европейски център за произвеждане на мед
Германският медодобивен колос „ Аурубис “ отваря нова страница в историята си в България. Компанията публично разгласи капиталова стратегия на стойност 800 млн. лева край Пирдоп и Златица. Тя ще се извършва в идващите четири години и затвърждава за следващ път уговорката ѝ към общността, страната, както и към по този начин сериозната суровина, от която европейската стопанска система се нуждае за декарбонизацията си.
„ Мини Марица Изток “ получиха 1 милиарда лева за рекултивация
В предпоследния си работен ден и на фона на митинг на хиляди енергетици и миньори в центъра на София, депутатите одобриха финансовата инжекция от 1 милиарда лева за „ Мини Марица Изток “.

Проектът на решение беше скоростно входиран и признат в Комисията по енергетика в сряда и дефинитивно гласуван в пленарна зала в четвъртък. Очаквано и предизборно той беше признат единомислещо от вносителите от ГЕРБ, само че и от съвсем всички останали – Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и „ ИТН “. ПП-ДБ гласоподаваха с въздържал се, а срещу бяха 2-ма депутати, още веднъж от ПП-ДБ.
Окончателно: Цената на тока на едро остава контролирана
Окончателно депутатите отложиха либерализацията на пазара на ток на едро с една година – до 1 юли 2025 година Решението пристигна в предпоследния работен ден на Народното събрание и на фона на хиляден митинг на енергетици и миньори в центъра на София.
Бюджетната комисия поддържа цялостната възбрана на хазартна реклама в медиите
Комисията по бюджет и финанси одобри единомислещо на първо четене законопроекта за промени в Закона за
хазарта, с който изцяло се не разрешава хазартната реклама в медиите. Внесените предложения в закона са от Йордан Цонев и Теменужка Петкова.
Нова винарска маза следва да бъде построена в с. Долна Диканя
„ Винарска маза Камея “ ООД планира да изгради ново произвеждане с дегустационна зала в околност Шунева Падина, с. Долна Диканя, общ. Радомир, област Перник. Освен това ще бъде построени офисна и битова елементи, както и ферментационно помещение. Ще има още и складова част, както и помещение, в което виното ще се отглежда в бъчви. Към момента към този момент е насадено и ново лозе в границите на имота. Ще се обработва както закупеното от други лозарски региони грозде, по този начин и създаденото на място.
Депутатите освободиха Росен Желязков като ръководител на Народно събрание
С гласовете на ПП-ДБ, Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ ръководителят на Народното събрание Росен Желязков беше свален от поста. Това се случва малко повече от месец преди края на живота на настоящето Народно заседание. „ За “ оставането му гласоподаваха единствено ГЕРБ и Движение за права и свободи.
МТ започва пазарните съвещания за нов жп пътнически оператор
Министерството на превоза стартира пазарни съвещания по отношение на възлагането на нов контракт и избор на железопътен пътнически транспортьор. Документи се подават до 22 май, като задачата на консултациите е да се изследва евентуалният интерес на жп операторите.
Българите желаят високи пенсии, само че 1/3 от тях укриват осигуровки
Масово за българите главният проблем на пенсионната система в България са ниските пенсии. В същото време обаче 1/3 от тях в избран интервал от време са укривали осигуровки, а над 40% не са съгласни с възможното им повишение. Това са част от изводите от изследване на Националния център за парламентарни проучвания, което бе показано в обществената комисия в Народното събрание и е измежду дребното такива в последните години.
Окончателно: Хората с увреждания получиха достъп до морските плажове
С цялостно единогласие депутатите одобриха на второ четете измененията в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, касаещи достъпността на хората с увреждания до българските плажове.
10% налог не стига: Защо непознатите вложения заобикалят България?
Гърция със междинни температури от над 30 градуса през лятото притегли Microsoft и Гугъл да изградят мощни дейта центрове. Електрическият Citroen C3 ще се прави в Сърбия. В Румъния пък се създават модели на Ford. Китайският авто производител BYD прави цех в Унгария, а Intel влага 4.6 милиарда евро в цех в Полша.
Вижте спечелилите в Instagram предизвикателство „ Преход на опциите – Кюстендил “
Приключи предизвикването в обществените мрежи за област Кюстендил, проведено от „ Бранд Медия България “, част от европейския план „ Преход на опциите “.

Проектът има за цел да даде публичност на приноса на политиката на доближаване на Европейския съюз, Фонда за обективен преход и Плана за възобновяване на Европа за обезпечаване на равномерен и обективен преход към неутрална във връзка с климата стопанска система на българските райони, които ще бъдат най-засегнати от трансформацията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР