Атарктическият Червей панделка напоследък се класира на едно от челните

...
Атарктическият Червей панделка напоследък се класира на едно от челните
Коментари Харесай

Природонаучният музей показва ледена риба и други антарктически животни

Атарктическият " Червей панделка " в последно време се класира на едно от челните места в търсене на лекуване на Алцхаймер. За да се пази от враговете си, той отделя отрови, които имат доста забавни свойства. Този тип живее и във водите към българската база на остров Ливингстън и образец от него може да се види от през днешния ден в природонаучния музей към Българска академия на науките. Освен известната към този момент ледена риба, в самостоятелен за Антарктида бранш може да се видят и други странни организми, приспособени за живот в рискови условия.

Дори през антарктическото лято, температурата на морската вода с старания минава 1 градус. И да избереш залива Емона на остров Ливингстън за собствен дом са нужни супер сили и умения. Като огромно сърце и антифриз вместо кръв. Такъв е случая и с ледената риба.
Д-р Тихомир Стефанов, ихтиолог в НПМ-БАН - Кислородът не се придвижва от еритроцити тъй като те нямат такива в кръвта на рибата, тя няма хемоглобин кръвта е бяла и кислородът посредством елементарна дифузия се разтвраря в кръвната плазма.
При тези температури, всяка кръв би станала толкоз гъста, че няма по какъв начин да се движи из тялото. Затова се наложило ледената риба да изхвърли алените, пък и белите си кръвни кафези. Но за нейно благополучие, колкото е по-студена водата, толкоз повече е кислорода в нея. Но с цел да му се насити пълноценно, рибата прави още една жертва - маха люспите си и остава по кожа. Диша посредством нея. И става специалист в мързела
Д-р Тихомир Стефанов - Всичките тези акомодации и самите условия, в които живее вършат рибата извънредно мудна и много бавна. Тя се храни в засада. Отваря огромната уста и плячката влиза вътре.
Ниските температури допускат и извънредно муден метаболизъм. За сметка на това, ледената риба живее доста по-дълго, от братовчедите й на тропика. С сходна безконечна младост може да се похвали и този червей, панделка. Противно на упованията, червеят доближава до великански размери. Учените били извънредно сюрпризирани да открият че най-близките му родственици в тропиците едвам доближават 2 сантиметра. Но огромния размер за ледената панделка значи по-добро дишане.
Доц. доктор Любомир Кендеров - Биологически факултет на СУ: Водните безгръбначни могат да дишат посредством дифуция през цялото си тяло и да стигнат до огромни размери. Втората причина е - този организъм няма никакви врагове тъй като синтериза доста невротоксини, които биха умъртвили всеки който се пробва да ги изяде.
И точно тези невротоксини се оказват извънредно вълнуващи за медицината. Учените се надяват някой ден с тяхна помощ да спрат невродегенеративните болести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР