Астрономите откриха нова суперземя, която обикаля около червено джудже на

...
Астрономите откриха нова суперземя, която обикаля около червено джудже на
Коментари Харесай

Откриха нова суперземя, която може да бъде обитаема

Астрономите откриха нова суперземя, която обикаля към алено джудже на към 137 светлинни години от нас.

Планетата е наречена TOI-715b, има радиус, който е към 1,55 пъти по-голям от земния, и се намира в обитаемата зона на звездата. В системата има и друга евентуална планета. Тя е с размерите на Земята и в случай че бъде доказана, ще бъде най-малката от обитаемата зона, която TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) е оккривал в миналото.

TOI-715 е приблизително огромно алено джудже. Масата му е към една четвърт по отношение на тази на нашето слънце (същото важи и за неговия радиус). TOI-715b се намира покрай своята звезда джудже и прави една обиколка към нея единствено за 19 дни. Тъй като алените джуджета са доста по-слаби от Слънцето, това слага суперземята в консервативната обитаема зона на звездата.

Новото проучване е оповестено в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а неговият водещ създател е Джорджина Дрансфийлд от Училището по физика и астрономия към Университета в Бирмингам.

Традиционното определение за обитаемата зона е област към звездата-приемник, в която температурите са такива, че на повърхността на планетата може да съществува течна вода. Тази формулировка обаче е по-сложна за използване на процедура, в сравнение с наподобява – ето за какво тези откриватели употребяват термините „ оптимистичен “ и „ закостенял “.

Оптимистичната обитаема зона се отнася за зоната, в която би могло да има течна вода в избран миг от историята на планетата, до момента в който консервативната обитаема зона е по-малка зона в границите на тази, в която планетите биха останали обитаеми. Тези две зони се разграничават заради температурата на повърхността на планетата, а оттова и дали водата би могла да съществува в течна форма – и може да варира в необятни граници въз основа на фактори като дебелината и състава на атмосферата на планетата с течение на времето.

В случая с TOI-715b, екзопланетата се намира в консервативната обитаема зона.

Откриването на сходна суперземя постоянно е вълнуващо. То подхранва възприятието ни на учудване по отношение на други планети и опцията някои от тях да приютят различен живот. Поради тази причина те са по-интригуващи от планети като горещите юпитери да вземем за пример, за които няма никаква възможност да съдържат течна вода или живот. Дори най-издръжливите екстремофили не могат да оцелеят в порочната среда на Горещия Юпитер.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР