Астрономи откриха мистериозен обект, излъчващ радиовълнов лъч, който пулсира на

...
Астрономи откриха мистериозен обект, излъчващ радиовълнов лъч, който пулсира на
Коментари Харесай

КОСМИЧЕСКА МИСТЕРИЯ: Астрономи откриха невиждан пулсиращ обект

Астрономи откриха тайнствен обект, излъчващ радиовълнов лъч, който пулсира на всеки 20 минути. Екипът зад откритието има вяра, че обектът може да бъде нов клас постепенно въртяща се неутронна звезда с ултра-мощно магнитно поле.

Повтарящите се сигнали бяха открити през първите три месеца на 2018 година, само че по-късно изчезнаха, което допуска, че са свързани с трагично, еднократно събитие, като звездно трус.

„ Откритието беше доста ужасно за един астроном, тъй като в небето няма нищо известно към този миг, което да прави това “, споделя Наташа Хърли-Уокър от университета Къртин на Международния център за радиоастрономически проучвания. Тя управлява екипа, който е направил откритието. Въпреки необичайния темперамент на сигнала, екипът има вяра, че източникът евентуално е въртящ се обект, а не софтуерно напреднала цивилизация, достигаща през космоса.
свързани новини29015на 24.11.2018
„ Определено не са извънземни “, сподели Хърли-Уокър, написа БГНЕС. Екипът за малко обмисли тази опция, само че я изключи, откакто откри, че сигналът - един от най-ярките радиоизточници в небето - може да бъде открит в необятен набор от честоти, което значи, че е било належащо голямо количество сила за производството му. Обектът, за който се счита, че е на към 4000 светлинни години в равнината на Млечния път, също съответствува с плануван астрономически обект, наименуван „ магнетар с ултра дълъг интервал “, клас неутронна звезда с най-мощното магнитно поле от всеки прочут обект във вселената.

„ Това е тип постепенно въртяща се неутронна звезда, за която теоритично се счита, че съществува. Но никой не очакваше непосредствено да открие такава, тъй като не чакахме да бъде толкоз ярка “, споделя Хърли-Уокър. Неутронната звезда е тъмният, компактен излишък, откакто свръхмасивна звезда изхвърли външната си обвивка в свръхнова и претърпи гравитационен колапс. Намалени до размера на дребен град, неутронните звезди в началото се въртят необикновено бързо. Те се откриват като пулсари, които мигат и изгасват в границите на милисекунди или секунди. С течение на времето неутронната звезда губи силата си и забавя въртенето си.

„ Когато се забавят, чакаме да изчезнат “, споделя проф. Андрю Нортън, астрофизик от Отворения университет. Астрономите са озадачени за какво новооткритият обект към момента излъчва задоволително сила, с цел да бъде открит, когато е бил следен сред януари и март 2018 година „ Някак си той преобразува магнитната сила в радиовълни доста по-ефективно от всичко, което сме виждали преди “, сподели Хърли-Уокър.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР