Астрономът Джейсън Райт от Университета Пен Стейт събра в ново

...
Астрономът Джейсън Райт от Университета Пен Стейт събра в ново
Коментари Харесай

Има ли мегаструктура около звездата KIC 8462852? Астроном ограничи възможните варианти

Астрономът Джейсън Райт от Университета Пен Стейт събра в ново проучване вероятните пояснения за мистериозните затъмнения в светлината на звездата KIC 8462852 V.

Звездата KIC 8462852 е забавна с това, че нейната светимост със строга честота се трансформира с 22%. Като пояснение на това събитие редица учени допуснаха, че тя може да е заобиколена от сфера на Дайсън, основана от живееща в покрайнините извънземна цивилизация.

Самият Джейсън Райт е индивидът, който пръв изрече догатката за изкуствена мегаструктура на звездата, която предизвиква затъмненията и по този начин започва полемиката за евентуалното съществуване на извънземна цивилизация там.

Сега Райт, дружно със Стайн Сигурдсон, обобщава вероятните пояснения на следения резултат в светлината на звездата. Статията им е оповестена в „ Astrophysical Journal Letters “.

На малко: към момента не знаем защо става дума, написа Райт. Но имаме няколко хрумвания за това, какво би могло да бъде.

Имайте поради, че към момента са спекулативни. Ето някои от тях:

1. Нещо в междузвездната среда (материята сред звездата и нейната система вътре в галактиката) ни се е изпречило, молекулярен облак (глобула), местна група или влакна ( мъгла ) от извънредно гъст прахуляк и безпристрастен газ.

2. Може да става дума за голям веществен диск, който минава сред нас и звездата. Той би трябвало да е към нещо доста солидно и мрачно, нещо като черна дупка да вземем за пример. Тогава звездата ще губи от светимостта си, когато по-гъсти елементи от този диск минават пред нея.

3. Комети или сходни формирания, които обикалят KIC 8462852, може да предизвикват регулярното затъмнение. Това обаче не изяснява дълготрайното затъмняване на светимостта.

Някои други хрумвания с неразбираема степен на възможност са:

  1. Светлината е блокирана от облак материя във външната Слънчева система.

  2. Звездата сама по-себе си е прекомерно ярка и в този момент се връща към естествената светимост. Това би обяснило дълготрайното затъмняване, само че не и спонтанните затъмнявания.

  3. Мегаструктури на умна цивилизация, построени към звездата. Някои конфигурации на подобен градеж обаче към този момент могат да бъдат изключени от сметките като сфера на Дайсън.

Актуалният звезден атлас на европейската лаборатория Гая дефинира дистанцията до KIC 8462852 на 1100 до 1500 светлинни години. Това значи, че в случай че самата звезда е прекомерно ярка и в този момент се връща към естествената светимост, бихме очаквали да е по-далече от това, което се смяташе до момента, т.е. на повече от 1600 светлинни години. Рано е обаче да се вършат изводи, тъй като това са едвам първите измервания на Гая. Следващите ще бъдат по-прецизни и тогава може да се окаже, че KIC 8462852 е даже със 130 или повече светлинни години по-близо до нас.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е налично гратис в Гугъл Play Store и Apple App Store.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР