Аспарух, търговецът от централния общински пазар в Русе, споделя, че

...
Аспарух, търговецът от централния общински пазар в Русе, споделя, че
Коментари Харесай

Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия

Аспарух, търговецът от централния общински пазар в Русе, споделя, че цените на питателните артикули остават постоянни спрямо предходната година.

" Салатките, репичките, зеленият лук и чесънът не престават да се продават за един лев. По отношение на краставиците, макар войната, имаше лек растеж в цените. Доматите варират сред 5 и 6 лв. според от размера и качеството. Цените на картофите на тържищата са разнородни, египетските са по-ниски, като се оферират към 1,50 лв. ", изяснява той.

На румънския пазар в Гюргево свежият лук и чесън са навлизали в по-висок ценови диапазон, само че зелената салата и доматите са на половин цена спрямо българските.

Традиционно доста българи се насочат към прилежащите страни в търсене на по-достъпни или качествени хранителни артикули.

Серес предлага многообразие от цени. Според локалните, разликата в цените на храните по отношение на предходната година е към 30%. Доматите се оферират на цени от 1,90 до 3,20 евро, краставиците са по-евтини, до момента в който цитрусите са поскъпнали, стигайки до към 3,20 евро за кг. Яйцата и картофите са поевтинели.

Много българи са избрали да живеят в Германия, където питателните артикули са по-скъпи с 0,9% през февруари по отношение на предходната година.

Експертите означават, че цените на храните към този момент не порастват с толкоз динамичен ритъм. Средно доматите се оферират за към 5,50 евро, краставиците - за 90 цента на брой, картофите - за 2 евро на кг, а шест биояйца - за 3 евро. Месните артикули като пилешките гърди са на цена от 15 евро. Зехтинът е удивително поскъпнал с над 50%, достигайки 11 евро за бутилка. Захарта, сладкото и медът са се нараснали с 10%.

Председателят на Държавната комисия по стоковите тържища и борси, Владимир Иванов, показва, че към този момент трета седмица цените на храните демонстрират понижение.

" Това не е дефлация, а по-скоро непоклатимост. Пазарът е пренаситен, само че при привършване на военните спорове може да забележим още по-голямо намаляване. Климатът, енергийните запаси и геополитическата непоклатимост са измежду факторите, които оказват въздействие върху цените. Ако споровете спрат, е допустимо да настъпи дефлация, която да обхване 10% спад ", разяснява той пред Нова.

Според него, наличното агнешко месо може да се откри главно непосредствено от производителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР