Ароматна печена гъска с гъбен сос поднесена с пържени картофки

...
Ароматна печена гъска с гъбен сос поднесена с пържени картофки
Коментари Харесай

Супер крехко гъше месо с гъбен сос

Ароматна печена гъска с гъбен сос поднесена с пържени картофки или картофено пюре. Страхотен избор за празник и делник!

Необходими Продукти

● гъска - 1.5 - 2 кг
● лук - 100 г
● розмарин - 1 филиз или мащерка, други
● чесън - 5 скилидки
● гъби - 500 г по желание печурки, манатарки и други
● черен пипер - 1 ч.л.
● сол - на усет
● масло - 1 с.л. или зехтин
● брашно - 2 с.л. и още в случай че е належащо
● бульон - към 2 л или към 2 л вода
● магданоз - 2 стръка (за гарнитура)
● бяло вино - 100 мл марсала или друго сладко

Начин на подготвяне

Честно казано, рецептата за нежно гъше месо е най-хубавата и най-лесната рецепта, която разкрива най-вече усет с висок % на триумф. Това е новата ми най-препоръчана рецепта.

Искам да се чувствате свободни да сложите каквото желаете в това ядене и да нарежете месото по прочут за вас метод. Основните нужни съставки са добър бульон, гъше месо, гъби.

Можете да употребявате локално отглеждани диви гъби. Можете да употребявате гърди или бедра без кожа или кожа на гърдите. Подправете рецептата с още зеленчуци, в случай че ви харесва. Добавете марсала.

Първо, нарязах гъската и оставих настрани (бутчетата, в случай че желаете, си пригответе конфи, а от гръдната част ще стане богат бульон). Мазнината под кожата е добре да оставите, само че в случай че решите, можете да я премахнете. Споделям от опит, че е по-вкусно с нея. Мазнината ще добави много усет, оставете я и вижте какво мислите. Изборът ми този път е да сваря и цели бутчетата.

След като нарязах, сложих месото в приблизително парещ чугунен тиган с малко сол и черен пипер. След като мазнината стартира да се отделя, прибавих малко нарязан чесън и лук със сол.

Бъркайте, до момента в който месото се запече и даже има хрупкави късчета по кожата. След това прибавих малко едро нарязани гъби. Можете да изберете да поставите похлупак, с цел да приготвяте гъбите на пара, до момента в който се готвят. Добавих и леко люти чушки. Продължете да бъркате и да готвите, до момента в който гъбите омекнат, поръсете супена лъжица или две брашно към тигана, след което прибавете по-голямата част от литър бульон.

Приготвям бульона си най-вече с пачи, гъши или пилешки кости – от сурови или печени. Приготвям бульона задоволително гъст, с цел да стегне желатинът при изстудяване. Доведете този сос до шупване, след което намалете и оставете да къкри, до момента в който стане добър и гъст. Добавих малко царевично нишесте в края, с цел да се сгъсти още малко.

Сервира се нежно гъше месо с гъбен сос върху домашно картофено пюре или пържени картофки в нашия случай.

Другият още по-лесен и апетитен вид е тенджера под налягане да приготвите тази рецепта. За да постигнете супер нежно гъше месо, топящо се в устата, поставете цялата птица в тенджерата и гответе на висока температура за 3 до 4 часа с малко вода и обичаните си билки (мащерка или розмарин, салвия и др).

Добавете гъбите по средата на времето за готвене. Отстранете костите от месото, прибавете още малко бульон или отново вода, в случай че е належащо - и обичания ви сгъстител: воаля! Невероятно вкусно и нежно!

Насладете се!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР