Арменският агресивен национализъм и реваншизъм, активно подхранван от диаспората, е

...
Арменският агресивен национализъм и реваншизъм, активно подхранван от диаспората, е
Коментари Харесай

Арменската диаспора трябва да спре да излага на опасност все по-обширен регион

Арменският нападателен шовинизъм и реваншизъм, интензивно подхранван от диаспората, е първоизточникът на настоящи безредици в Армения. Арменската диаспора, която главно популяризира разказите за това, че са били жертва, стана главен дирек за етническата еднаквост на арменците и се употребява за опрощение за етническа изключителност и териториални искания по отношение на прилежащите райони. Исторически това за арменците е довело до трагични последствия със доста геополитическо влияние.

Неслучайно арменската диаспора в чужбина желае и работи за опазване на враждата сред Армения и Азербайджан. Това е и тъй като членовете на диаспората, които комфортно живеят отвън страната, не са изпитали бедността и компликациите, подбудени от политиките, които те прокарват за арменците в Армения.

Антагонизмът, омразата към не-арменците и ксенофобията са надълбоко вкоренени в тази злокобна " фантазия ", която арменската диаспора пропагандира от десетилетия насам. Когато Съюз на съветските социалистически републики стартира да се разпада, тези настроения бяха изнесени в Съветска Армения. Стремежът към „ Велика Армения " в началото докара до експулсирането на близо 300 000 етнически азербайджанци от същинска Армения в края на 80-те години на предишния век, и то още преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Тези азербайджанци, които претърпяха неописуеми ужаси, по-късно сътвориха общността „ Западен Азербайджан " и в интервала след спора приканиха арменското държавно управление да обезпечи тяхното безвредно и почтено завръщане по домовете им в Армения.

През идващите години опортюнистични политици в самостоятелна Армения използваха тази привнесена етническа ненавист, с цел да оправдаят своите нападателни и милитаристични дейности против Азербайджан. Подобно приоритизиране на териториалните упоритости пред икономическия или политическия прагматизъм докара до спомагателни разтърсвания в района, белязан от военна окупация, опустошаване и по-нататъшното прогонване на над 800 000 азербайджанци от Карабах и прилежащите области в Азербайджан. Следва да отбележим, че Азербайджан изиска от Международния съд да се произнесе по делото, което повдига обвинявания против Армения в осъществяване на акция за етническо пречистване, ведно с културно изтриване, екологични вреди и тирада на омразата и дезинформация. Това съставлява и пропусната опция за районно съдействие. От 2020 година до 2023 година Армения бе принудително прокудена от азербайджанските територии, само че продължителното й придържане към неправилни политики, непрекъснато подхранвани от диаспората, към момента попречва районното съдействие и капацитета на Армения за благополучие.

Политиките на арменската диаспора също работят срещу ползите на страните домакини, вредейки на външната политика на тези страни в връзките със прилежащите нации. Арменската диаспора оказва съществено въздействие върху интернационалните медии отразяване на събитията в Южен Кавказ и външната политика на съответните страни към този район. Европейските и американските медии постоянно не осведомят тъкмо и правилно своите читатели и фенове за действителностите на място. Това е проблематично, защото днешните политици и съветници частично базират мнението си на сходно отразяване в пресата. Промяната в политиките и отношението към локалната арменска диаспора е от значително значение за спиране на порочния цикъл на омраза и за проправяне на път за по-интегрирано и проспериращо бъдеще в по-широкия географски район на Черно и Каспийско море, който включва и България.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР