Археолози откриха праисторическа магистрала на дъното на Адриатическо море край

...
Археолози откриха праисторическа магистрала на дъното на Адриатическо море край
Коментари Харесай

Откриха магистрала на 7000 години на дъното на Адриатическо море

Археолози откриха праисторическа " автомагистрала " на дъното на Адриатическо море край крайбрежията на хърватски остров, 7000 години откакто е била издигната. 

Пътят от каменната епоха може в миналото да е свързвал в този момент потопено неолитно място с остров Корчула. Преди това Корчула е била прикрепена към континентална Хърватия, до момента в който морското ниво не се е повишило в края на последната ледникова ера (около 12 000 година прочие н. е.), образувайки острова преди към 8 000 години.

Археолозите считат, че необятният 3,96 метра път е издигнат от антична просвета на Хвар. Те са създали откритието на 4-5 метра под повърхността на водата, откакто са разгледали сателитни изображения на водата към потопения неолитен обект Солине, край крайбрежията на Корчула, който е част от Адриатическия архипелаг.

Експертите допускат, че античният път може в миналото да е свързвал острова и настоящия потънал обект, когато е бил земна маса, основана от индивида. 

След като е видял сателитните изображения, археологът Мате Парика от университета в Задар, той изискал да ги прегледа по-отблизо и подхванал гмуркане до мястото с сътрудници, където се натъкват на очарователните стени на антично населено място. 

Изглежда, че е обвързвано с основния остров посредством тясна линия земя. „ Щастието е, че тази зона, за разлика от множеството елементи на морето, е безвредна от огромни талази, защото доста острови пазят брега “, сподели Парика пред Ройтерс по време на откритието през 2021 година „ Това сигурно оказа помощ да се резервира мястото от естествено заличаване. “

Смята се, че автомагистралата е издигната като метод да се стигне от Солине до Корчула от културата Хвар-Лисичичи - неолитна просвета в източното адриатическо крайбрежие, наречена на името на острова. 

Радиовъглероден разбор на селището Солин и непокътнатата дървесина, открита замръзнала във времето там, допуска, че датира от към 4900 година прочие н. е.  На мястото са открити и кремъчни остриета, остриета от каменни брадви и остатъци от жертвоприношения. 

Университетът в Задар показва в изказване във Фейсбук: „ Хората са вървели по този [път] преди съвсем 7000 години. “ 

Въпреки че е заровен под хилядолетна кал, археолозите споделиха, че е явно, че каменните плочи са деликатно положени, с цел да обезпечат безвредно прекосяване.

Потребители в мрежата бяха разчувствани от откритието: „ Моля, публикувайте повече, това е толкоз забавно намирането на тези антични селища или градове и учението на хората, които са вървели по тези пътища. “

Превод: GlasNews

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР