Археолози от САЩ и Мексико установиха най-вероятния произход на човешките

...
Археолози от САЩ и Мексико установиха най-вероятния произход на човешките
Коментари Харесай

Разкриха мистерията на страховити ацтекски черепни маски


Археолози от Съединени американски щати и Мексико откриха най-вероятния генезис на човешките жертви в пирамидата Уицилопочтли – паметно оборудване от античната империя на ацтеките. Изследването е оповестено в изданието Current Anthropology, оповестява Daily Mail.

Археолозите са изучили 38 черепа на човешки жертви от времето на император Ашаякатъл, осем от които принадлежали на мъже на възраст сред 30 и 45 години и били модифицирани.

В древността преди ритуални убийства на лицата на жертвите били поставяни маски. По техния темперамент учените се пробвали да открият произхода на потърпевшите от зверствата на ацтеките хора. Сега откривателите са показали разбора на осем такива маски.

Corey Ragsdale/Forbes.com

Археолозите сравнили тези маски с такива на лицата на други 127 ритуални жертви в Теночтитлан, множеството от които били воини. Учените открили пола, възрастта, вероятните болести и обществената принадлежност на тези хора, а също по този начин открили методите, по които са били направени маските на жертвите.

Както посочило проучването на учените, множеството жертви се оказали или елитни воини от други племена, или представители на локалното дворянство, които са застанали на страната на съперника. Черепите и маските били открити преди към 30 години, само че чак в този момент е станал явен техният генезис.

Пирамидата Уицилопочтли (Темпло Майор) съставлява комплекс от храмови уреди в столицата на ацтеките Теночтитлан. Височината на пирамидата е 60 метра, а на върха ѝ са били ситуирани храмове на бога на Слънцето и войната Уицилопочтли и бога на дъжда и плодородието Тлалок.

  • Откриха тунел в пирамидата на ацтеките Уицилопочтли
  • „ Игра на тронове “ в Империята на ацтеките
  • Жестоки оръжия от античния свят

Пирамидата е издигната към 1325 и двеста години по-късно е станала паметен център на империята на ацтеките. Голяма част от комплекса Темпло Майор е била разграбена и унищожена от испанските завоеватели през 1521 година

Днес са се съхранили остатъци от долната част на Уицилопочтли, където археолозите организират разкопки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР