Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да

...
Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да
Коментари Харесай

Без прецедент: Сенегал има две първи дами, новият президент - двуженец

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, претендентът на опозицията реши да покаже намерено, че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 % от гласовете. Полигамията (многобрачие) е обичайната и религиозна процедура, крепко вкоренена в сенегалската просвета, отбелязва Агенция Франс Прес. Досега обаче не е имало две първи дами. 

Мари Кхоне , първата му брачна половинка, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си брачна половинка, Абса , Файе се дами доскоро повече от година.

Полигамията от дълго време е противоречив въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, само че обществената поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, още веднъж сложи тематиката в центъра на дебата в медиите, обществените мрежи и измежду елементарните хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

Известната социоложка Фату Соу Сар написа в обществената мрежа " Екс ", че " полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, избрани от историята на всеки народ ", преди бързо да разгласява друго известие в същата обществена мрежа: " Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури ".

Много дами в Сенегал обаче са срещу тази процедура, която считат за лицемерна и несправедлива по отношение на тях. Комисията на Организация на обединените нации за правата на индивида постанови в отчет, оповестен през 2022 година, че полигамията дискриминира дамите и би трябвало да бъде изкоренена, показва Агенция Франс Прес.

Една от водещите фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била изострен критик на полигамията още в известния си разказ " Едно толкоз дълго писмо ", оповестен през 1979 година

В него тя разказва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на брачна половинка ѝ с доста по-млада жена, и по какъв начин е принудена да одобри този съюз - сложна обстановка, която претърпяват доста сенегалски дами.

Според някогашната министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу, новата обстановка в президентския замък " е изцяло невиждана. Досега е имало единствено една първа дама. Това значи, че целият протокол би трябвало да бъде преразгледан ".

New Senegal's President along with his two wives.
— MD(OBGYN) (@Smanrealflexy)

Полигамията е необятно публикувана изключително в селските региони Сенегал и е възприета от доста сенегалци, които нормално я одобряват като метод за разширение на фамилията си. Мюсюлманската вяра също по този начин разрешава на един мъж да има до четири съпруги, в случай че разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът планува периодично повтаряне на другите съпруги в осъществяването на съпружеските им отговорности на равни шпации, които може да варират от два до три дни, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР