Апелативният съд във Варна увеличи на 15 години наказанието на

...
Апелативният съд във Варна увеличи на 15 години наказанието на
Коментари Харесай

15 години затвор за дядо, удушил болната си жена в Смядово

Апелативният съд във Варна усили на 15 години наказването на мъж, умъртвил брачната половинка си, която се намирала в безпомощно положение. Престъплението е осъществено в Смядово на 16.12.2020 година

Първоначално с присъда на Шуменския областен съд мъжът е бил осъден на 12 години и 6 месеца отнемане от независимост при първичен непоколебим режим.

Пенчо С. имал цивилен брак с умрялата Корнелия И. Двамата се разделили, само че през 2020 година дамата претърпява инсулт и това наложило те още веднъж да заживеят дружно и мъжът да се грижи за нея.

Пенчо, обаче се затруднил с грижите по някогашната и се наложила тя да бъде настанена в приют. Вечерта преди този момент да стане, той не могъл да заспи от нейните стенания.

Тогава притиснал дълготрайно лицето на 74-годишната си спътница с хавлиена забрадка. Заради уврежданията от инсулта опциите на дамата за самоотбрана и опозиция били лимитирани.

По-късно съдебномедицинската експертиза открила, че гибелта й е породена от механична асфиксия.

Направената правосъдна психиатрично-психологична експертиза изключила душевно заболяване у подсъдимия, само че установила дистрес, в резултат на насъбраната отмалялост от обгрижването на болната брачна половинка. Подсъдимият признава осъщественото, само че твърди, че не го е направил съзнателно.

Според магистратите убийството е осъществено невъзмутимо, ориентирано против болен и беззащитен човек.

Подсъдимият също апелира, с доводи за преклонна възраст, влошено здраве и чисто правосъдно минало.

Апелативният съд обърна внимание, че в нито една фаза на производството по делото подсъдимият не е посочил откровено разкайване за стореното.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР