Апелативният съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич, като

...
Апелативният съд измени присъда на Окръжен съд – Добрич, като
Коментари Харесай

Фаредин, убил с парче бетон на улицата бившата си жена, отива доживот в затвора

Апелативният съд промени присъда на Окръжен съд – Добрич, като усили наказването, несъмнено на обвиняем за ликвидиране, от отнемане от независимост за 18 години на пожизнен затвор. Фаредин А. е приет за отговорен в това, че на 28.12.2021 година в Тервел съзнателно умъртвил някогашната си брачна половинка Аше А. Деянието е осъществено по изключително непосилен метод, с особена свирепост и в изискванията на домашно принуждение.

Той е наказан да заплати на гражданския просител сумата от 200 хиляди лева - обезщетение за неимуществени вреди. Присъдата бе обжалвана от частния обвинител с доводи за неправда на глобата и искане за увеличение на наказването.

Фаредин редовно злоупотребявал с алкохол и играел хазарт, което влошило връзките със брачната половинка му. Жената била подлагана на физически и душевен тормоз. Бракът бил разтрогнат, само че някогашният й сътрудник продължавал да я тормози, в това число със закани за ликвидиране, правел опити за физическа разпра с нея и децата им. Районният съд в Тервел издал заповед, с която задължил бащата да се въздържа от домашно принуждение по отношение на щерка си и му забранил да я приближава. Фаредин нарушил заповедта и му била наложена санкция. Издадена била и заповед за незабавна отбрана и решение на Районния съд с нови ограничения за отбрана – този път по отношение на Аше А.

На 28.12.2021 година сутринта той пресрещнал на улицата някогашната си брачна половинка с гледище на бъдат дружно. Тя му отказала под претекст, че има другар. Мъжът й нанесъл многократни удари в главата с парче бетон. Свидетелка прекратила нападението. Подсъдимият се укрил. Междувременно била открита гибелта на Аше. Вечерта причинителят бил арестуван. Съдебно-медицинската експертиза сочи като причина за гибелта многофрагментно строшаване на черепните кости и скъсване на основния мозък.

Въззивната инстанция одобри за вярна преценката на първостепенния съд, че действието е осъществено с особена свирепост, по изключително непосилен метод и в изискванията на домашно принуждение. Подсъдимият е нанесъл по потърпевшата голям брой удари със забележителна мощ и те са довели до тежката черепно-мозъчна контузия. Проявата е била изключително мъчителна за жертвата и характеризира дееца като изключително нечовечен. Броят на ударите, силата и насочеността им към витално значими органи, употребяваният бетонов пай демонстрират, че деецът е целял настъпването на гибелта, което обуславя съществуването на директен предумисъл. Доказано е и упражненото физическо, прочувствено и психическо принуждение към някогашната му брачна половинка.

При определянето на наказването, Апелативният съд взе поради предишно наказание, за което подсъдимият е бил оправдан и присъда за закана с ликвидиране, за която няма реабилитация. Последното бе добавено от въззивната инстанция към отегчаващите отговорността условия. Съдебното минало на Фаредин А. сочи осъществяването на тежки закононарушения против личността.

Деянието - предмет на актуалното произвеждане - разкрива отрицателна последователност в асоциалното му държание и незаконната му активност в продължение на дълги години, белязани с упражняван систематичен душевен, физически и прочувствен тормоз по отношение на потърпевшата и личната му щерка. „ Ежедневните привички, характеризиращи се със корист на алкохол, наркотични субстанции,
хазартна взаимозависимост дефинират подсъдимия като персона с изчезнали трудови, обществени и морални полезности, неосъзнаваща последствията от личното държание. Това разкрива високата социална заплаха на личността му ", се заключава в правосъдното решение.

Апелативният съд реши, че присъденото от първата инстанция наказване е съществено занижено и е нужно да се усили на пожизнен затвор. Така ще се удовлетвори критерият за правдивост, заложен от законодателя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР