Антон Овчинников е хореограф, изпълнител, композитор, лектор и организатор на

...
Антон Овчинников е хореограф, изпълнител, композитор, лектор и организатор на
Коментари Харесай

Украинският хореограф Антон Овчинников: Все още съм човек, а не буца омраза

Антон Овчинников е хореограф, реализатор, композитор, преподавател и уредник на годишния интернационален танцов фестивал Zelyonka Space UP в Киев. Завършва Националния университет за просвета и изкуства в столицата на Украйна и от 2008 година е артистичен шеф на танцовата компания Black O!Range, приета като една от най-отличаващите се с истински планове за танц в страната. През 2015 година Антон става съосновател на Contemporary Dance Platform, чиято цел е да поддържа младите украински хореографи, да интегрира актуалния танц в културния живот на Украйна, както и да лобира за основаването на народен център за актуален танц. От 2018 година Овчинников е член на експертния съвет на Украинската културна фондация.Миналата година звучеше в тишината на залите преди или след множеството представления в програмата на интернационалния фестивал за актуален танц и пърформанс " Антистатик " в символ на взаимност с всички наранени от войната.

Антон Овчинников е хореограф, реализатор, композитор, преподавател и уредник на годишния интернационален танцов фестивал Zelyonka Space UP в Киев. Завършва Националния университет за просвета и изкуства в столицата на Украйна и от 2008 година е артистичен шеф на танцовата компания Black O!Range, приета като една от най-отличаващите се с истински планове за танц в страната. През 2015 година Антон става съосновател на Contemporary Dance Platform, чиято цел е да поддържа младите украински хореографи, да интегрира актуалния танц в културния живот на Украйна, както и да лобира за основаването на народен център за актуален танц. От 2018 година Овчинников е член на експертния съвет на Украинската културна фондация.

Миналата година звучеше в тишината на залите преди или след множеството представления в програмата на интернационалния фестивал за актуален танц и пърформанс " Антистатик " в символ на взаимност с всички наранени от войната.

Тази година Антон гостува на фестивала онлайн, с цел да покаже танцовия си филм " ", сниман, до момента в който обитава в насилствена изолираност на 20 км от Киев при започване на съветската инвазия. Той ще води и уъркшопа " ".
В описанието на кино лентата " Монохромно " разказвате по какъв начин при започване на войната сте изпаднали във физически ступор, което е коренно прекарване за актьор като вас, който работи с тялото и придвижването. Разкажете малко повече за тази вдървеност и физическа реакция на протичащото се?
Мисля, че войната е коренно прекарване за всеки, който се окаже на територия ѝ. Във всевъзможен смисъл - физически и ментален. Силният стрес въздейства тъкмо върху тези зони в тялото, които са свързани с движещите сили на съществуването му. " Влияе " в тази ситуация значи " блокира ". За всеки човек тези процеси протичат по друг метод. Моето тяло като че ли ми споделяше: " Това няма смисъл. Всичко, което си правил преди, няма смисъл. Трябва да се скриеш. " Защото когато възникне заплаха за живота ти, би трябвало или да ѝ се противопоставиш, или да се скриеш, да се притаиш. Но за мен най-важно беше да не се поддам на суматохата. Защото единствената хореография, на която би било елементарно да се подчиниш, е онази на групово придвижване към гарата и от там - към западната граница на Украйна.
Хореографът Антон Овчинников Автор: Мария Волкова Реклама А имате ли чувството, че споменът ви за тези начални месеци е друг през днешния ден, година по-късно?
Сега, когато помисля за тези първите четири месеца от войната, в мен още веднъж поражда мъчителното възприятие за нереалността на протичащото се. Те като че ли минаха в анабиоза, в която физическото проявяване на живота беше сведено до най-малко. Единственото действително чувство за мен беше загубата на опора и на " свое персонално пространство ", което постоянно, във всевъзможни условия, е като остров на персоналната сигурност. Но през днешния ден виждам на това време като на нужен интервал на преосмисляне на личните граници и на полезността на пространството, което ни е нужно за живот.
Известната фраза на Теодор Адорно гласи, че да се написа лирика след Аушвиц е безчовечие. Вие обаче прописахте лирика не след, а точно от вътрешната страна, от окопите в разгара на войната, посредством която почитателите ви в обществените мрежи преживяваха късчетата смут и кураж дружно с вас. Как гледате на тази краткотрайна промяна на езика, който употребявате като актьор - от езика на тялото към езика, побран в думи?
Винаги съм чувствал, че движението/танцът и думите не се изключват взаимно, а в противен случай, допълват се. В оня миг - на неявяване на опорна точка, да намериш опция за придвижване беше комплицирано и аз напълно прелях в думите. Независимо от ужасите на войната, светът вътре в мен беше претъпкан с разнородни страсти, които се раждаха като реакция на всичко, което виждах и четях в интернет. В оня миг, поезията стана за мен прийом за връзка със света " от вътрешната страна на открито " и метод да кажа на този свят: " аз още съм жив, тук съм, към момента съм човек, а не буца ненавист ". Това беше значимо, тъй като да се твори или да се основава е допустимо единствено през положение на обич, а през омразата единствено се разрушава.
Как бихте описали прочувственото си положение през днешния ден, какво идва след ступора?
Обикновено сигурността е обвързвана с устойчивостта. Измерението, в което живея през днешния ден, не ми дава чувство за резистентност, въпреки задоволително да дава възприятие за сигурност. Това е ново възприятие. Но се старая да одобрявам това чувство като опция за нови открития, насочвайки вниманието си натам, където по-рано не е достигало. Освен това се научих да намирам мощ в слабостта, или по-точно в ранимостта и уязвимостта на вътрешния свят.
Уверен сте, че персоналното и общественото в живота на всеки актьор неизбежно си въздействат. Това е и тематиката на уъркшопа " Нищо персонално ", който ще водите в София. Как се трансформираха връзките сред частно и обществено за вас след 24 февруари, успявате ли да се фокусирате върху изкуството си и тежат ли ви честите въпроси за войната?
Струва ми се, че сега персоналното е станало доста обществено. Индивидуалната сила на всеки се слива в един общ поток от сила и да схванеш кое точно е твоето персонално, персонално, става все по-трудно за един създател. В момента в Украйна действително се случва едно ново образуване на нацията, доста неща се трансформират вътре в обществото и в неговото отношение към страната. На равнище изкуство това най-често е обвързвано с " другостта ", погледът към събитията " въпреки това ", показани от други, не изключително известни гледни точки. Понякога това е тип нападение към " най-святото ". Какво значи това по време на война? Може ли един създател да има " друга " позиция във време, в което всеки, който назовава себе си украинец, усеща потребността да работи за успеха? И в случай че в този момент ние всички се движим в един поток, то не се ли трансформира нашето изкуство в агитация?
Реклама
За мен е значимо постоянно да оставам в сериозното поле и да се колебая в това, което предлага всеобщата просвета. От една страна, в този момент към нас се раждат доста нови облици, които мигновено стават всеобщи, а от друга, с цел да се работи с тях, е нужно доста да се внимава, тъй като самите те, без значение от масовостта им, се трансформират в остра рефлексия на военното време. Тежестта на войната в този случай е тежест на отговорността за това, което приказваш от името на украинската просвета и изкуство и по какъв начин формираш усещането за тях пред света. На мен ми е мъчно да се избавя от тази отговорност, въпреки че може би това е единствено мой персонален проблем.
Как бихте траяли мотото на тазгодишното издание на " Антистатик " - " Моето тяло, моят танц "?
Моето тяло, моят танц, моите въпроси. За мен моето тяло е източник на образуване на въпроси и по едно и също време търсене на отговори. Правилата освен това стават ситуационни - това не е някакъв спорт с неотменими правила, а опция да бъдеш еластичен и да се адаптираш към обстановката.
Какво ви следва като актьор и като украинец?
Това, което следва, следва. В днешните условия, аз мога да пребивавам само в сегашния миг и по този начин намирам житейски смисъл. Светът на следващия ден може да свърши с нуклеарна злополука или да стартира изначало със гибелта на Путин и разпада на съветската империя. Аз чакам да се случи второто, само че какво фактически ще стане не мога да предрека.

Превод от съветски: Владимир Петев
" Атитюд " Източник: Tomi Pazonen
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР