Антиутопичният роман на Джордж Оруел 1984“, чието действие се развива

...
Антиутопичният роман на Джордж Оруел 1984“, чието действие се развива
Коментари Харесай

„1984“, романът за репресиите на Джордж Оруел, оглавява руските списъци с бестселъри

Антиутопичният разказ на Джордж Оруел „ 1984 “, чието деяние се развива във мислено бъдеще, където тоталитарните владетели лишават своите жители от всякаква независимост на деяние, с цел да запазят поддръжката си за безсмислени войни, оглави описите на електронни бестселъри в Русия, съобщи CNN.

Романът е най-популярният торент на художествена литература за 2022 година в платформата на съветския онлайн книжар LitRes и вторият най-полулярен торент във всяка категория, заяви държавната осведомителна организация ТАСС във вторник.

Getty Images

Романът на британския създател е оповестен през 1949 година, когато нацизмът преди малко е бил надвит и Студената война на Запада с неговия някогашен съдружник Йосиф Сталин и руския комунистически блок, който той в този момент управлява, едвам стартира.Книгата е неразрешена в Съветския съюз до 1988 година

Оруел сподели, че е употребявал диктатурата на Сталин като модел за култа към личността на всевиждащия Големия брат, чиято „ мисловна полиция “ принуждава жителите да се ангажират с „ двумислие “, с цел да повярват, че „ Войната е мир, свободата е иго. "

Някои обаче виждат модерно ехтене в ръководството на съветския президент Владимир Путин, който изкорени политическата съпротива и сериозните медии от публичната сфера през двете си десетилетия на власт, както и оправдава паметта на Сталин.

Неговото навлизане в Украйна през февруари докара до нови закони, които оповестиха за закононарушение публикуването на всяка информация за войната, която опонира на формалните изказвания.Кремъл заобикаля самата дума " война ", като вместо това приказва за своята " специфична военна интервенция ".

Официални лица в Москва не престават да настояват, че Русия няма преднамереност към Украйна, не е нападала своя комшия и не окупира украински територии, които е завзела и анексирала.

Миналата седмица съветският опозиционен политик Иля Яшин беше наказан на осем години и половина затвор по обвинявания в разпространяване на „ подправена информация “ за армията – за разискване на доказателства, разкрити от западни публицисти за съветски зверства в Буча, покрай Киев, за които Русия сподели, че са изфабрикувани.

Миналия месец пъкговорителят на Кремъл сподели, че не е имало офанзиви против цивилни цели, въпрекивълна след вълнаот бомбардировки на украински енергийни уреди, които оставиха милиони без топлота или светлина в дълбините на зимата.

Руският преводач на чисто ново издание на " 1984 " обаче вижда паралелите с романа на Оруел другаде.

„ Оруел не можеше да мечтае и в най-лошите си кошмари, че ерата на „ демократичния тоталитаризъм “ или „ тоталитарния демократизъм “ ще настъпи на Запад и че хората – обособени, много изолирани човеци,ще се държат като разярено стадо “, Каза ДаряЦеловальникова пред издателство AST през май.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР