Антикорупционната комисия проверява сделката, с която бившият културен министър Боил

...
Антикорупционната комисия проверява сделката, с която бившият културен министър Боил
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия проверява как Боил Банов е купил къща в Копривщица

Антикорупционната комисия ревизира договорката, с която някогашният културен министър Боил Банов е купил къща в Копривщица, заяви Българска национална телевизия и bTV. Според източници на Българска национална телевизия парцелът е платен на цена доста по-ниска от пазарната.

От КПКОНПИ подозират, че е допустимо посочената в Нотариалния акт сума да е нереална, с цел да се укрие разход, за който Банов не може да потвърди приход.

От Антикорупционната комисия ревизират документите при нотариуса и тези в общината.

Според източници на bTV в Антикорупционната комисия Банов е купил парцела за 56 000 лева през 2018 година, до момента в който е министър на културата.

" Поискаха дали има данъчна оценка, дали е заявен. Имота е заявен, заплащат си постоянно налозите. Това беше инспекцията ", изясни кметът на Копривщица Бойка Дюлгерова.

До акцията на КПКОНПИ се стигна след сигнал от гражданското съдружие " Зограф ". Причината са подозрения, че цената на парцела е в пъти по-ниска от пазарната. Кметът на Копривщица отхвърли това изказване, като съгласно нея това е действителна цена, тъй като става въпрос за остаряла къща с дребен двор.

Къщата е издигната при започване на 20. Век и попада в така наречен категория " За сведение " - най-ниската за архитектурна полезност. Въпреки това се намира в архитектурно-исторически резерват и всяка смяна по нея би трябвало да бъде съгласувана.

" За по-сериозни неща като интервенция по фасада и по този начин нататък би трябвало да се мине по каналния ред. Дори тя самата да не е скъпа, към нея може да има скъпи обекти ", съобщи арх. Стефан Стоянов.

Пред bTV Боил Банов отхвърли коментар с обяснението, че ще изчака инспекцията да завърши.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР