Антикорупционерът, когото пращаха в мазета и не успяха да смачкат

...
Антикорупционерът, когото пращаха в мазета и не успяха да смачкат
Коментари Харесай

Лошо, корумпяги: Тенчо Тенев стана съветник на премиера Николай Денков, дива паника в КАТ

Антикорупционерът, който пращаха в изби и не съумяха да смачкат – Тенчо Тенев, е новият консултант на премиера Николай Денков с сектор „ Пътна полиция, охранителна полиция и жандармерия ”, които са органите, отговарящи за пътната сигурност и за битката с битовата престъпност, научи Narod.bg.

Наш почитан източник акцентира, че с появяването на Тенев в КАТ е настанала дива суматоха измежду новото управление в лицето на зам.-началника Мартин Цирински, схемаджията и шеф на „ Регистрации ” Ален Миялков и инсп. Момчил Лилов. Според информацията това е порочната верига офицери, обвързвана с противозаконни регистрации на коли и камиони в КАТ.

Кариерата му е белязана от систематични опити на кадровици от кабинети в системата на Министерство на вътрешните работи да го обезвреждат и смачкат поради борбата му против корупцията и дейната му работа за покачване на морала и възстановяване на изискванията на работа на българските служители на реда.

От сержант на пътя след залавяне на палач става шеф на публичния ред в Димитровград.

Назначен като основен сержант през 1990-а в полицейското ръководство в Димитровград, Тенев минава през разнообразни позиции в реформиращата се пътна полиция. От 1996-а е офицер в група “Регистрация ” в КАТ Хасково, а от 1998-а до 19990-а е стопански шпионин в бранш “Магистрална полиция ” още веднъж там.

От 1999 година, заради редуциране на щата, е изместен като областен контрольор в група “Териториална полиция ” в РПУ-Димитровград. Там поредните му старания на терен се оказват основно значими в разрешаването на случай на ликвидиране, в който самият Тенев залавя килъра.

Така през 2002-а се издига като шеф група “Специализирана защита на публичния ред ” в РПУ-Димитровград, когато през 2009-а е видян от тогавашния министър на вътрешните работи Михаил Миков и притеглен в Столична дирекция на вътрешните работи София като зам.-началник на отдел “Пътна полиция ”.

Опит за прибързано пенсиониране, депортиране в мазе и противозаконен арест

Реклама

На този пост Тенчо Тенев става неуместен за тогавашната власт поради работата си за преустановяване на порочните практики, с които Министерство на вътрешните работи София си заслужи репутацията на гнездо на корупцията. Първият опит той да бъде отхвърлен е по времето на Цветан Цветанов. Със зле скалъпена докладна-записка на тогавашния началник на Столична дирекция на вътрешните работи политическото управление на Министерство на вътрешните работи пробва да го пенсионира прибързано.

След две години правосъдни борби опитът да пратят в пенсия 48-годишния тогава Тенев се проваля и през 2013-а съдът го възвръща на поста му. Няколко месеца по-късно служебният министър Йордан Бакалов го покачва за началник на КАТ-София.

През 2017-а напъните му се отблагодаряват – София се подрежда преди всичко с минимум убити и ранени на пътя измежду столиците на всички европейски страни.

Поради липса на законов метод да бъде уволнен през 2020-а със заповед на тогавашния шеф на Столична дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев местоработата на Тенчо Тенев е изменена. От постройката на КАТ София той е изместен в мазето на Столична дирекция на вътрешните работи – без промяна на позицията, само че и без опция да упражнява надзор върху персоналния състав, който наброява над 600 индивида по това време.

На 15 май 2020-а натискът дава резултат и Тенев е заставен да напише доклад, че се реалокира “по лично предпочитание ” от КАТ София в РПУ Асеновград. Топ служителят на реда се аргументира с “поради непреодолими пререкания с управлението на Столична дирекция на вътрешните работи ” и поема поста шеф бранш „ Охранителна полиция ” и КАТ в Асеновград, където остава до октомври 2021.

На място заварва сериозно незадоволително съоръжение – от 10 автомобила едвам 5 работят, останалите са негодни за придвижване. Тенев се заема и в доста къси периоди съумява да обезпечи 4 автомобила от Министерството на финансите, усъвършенства оборудването на служителите на реда и оборудва РПУ-то с съвременни камери за видеонаблюдение.

Въпреки всички позитивни резултати, а може би и точно поради тях, професионалното управление на Министерство на вътрешните работи му скалъпват разработка. В последния час на последния ден от постоянното държавно управление – на 11 май 2021 година, Тенев е задържан и арестуван в следствието в Пловдив с претекст, че е превишил служебните си пълномощия.

След встъпване в служба на служебния кабинет Бойко Рашков, който пръв влезе в институционален конфликт със системата, генерираща корупция и удържа на нейния напън, разпорежда инспекция на изказванията на дирекция “Вътрешна сигурност ” и обвиняванията против Тенчо Тенев отпадат.

Той е възобновен на работа с безапелационното умозаключение, че данни за осъществяване на закононарушение липсват. Тенев апелира и заповедта за арест и съдът дефинира същата за противозаконна. През септември той е възобновен на работа в Асеновград, а при започване на 2023 окръжните прокуратури в Пловдив и Хасково удостоверяват позицията на съда и дефинират повдигнатите обвинявания против Тенев като несъстоятелни, заради липса на доказателства за закононарушения.

През октомври 2021 министърът на вътрешните работи Бойко Рашков го възвръща на поста Началник отдел “Пътна полиция ” към Столична дирекция на вътрешните работи, където Тенев работи до октомври 2022.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР