Android изглежда все още не е готова за използване на

...
Android изглежда все още не е готова за използване на
Коментари Харесай

Android отхвърли обещаваща процесорна архитектура


Android наподобява към момента не е подготвена за потребление на устройства с RISC-V чипове
(снимка: CC0 Public Domain)

Поддръжката на отворената процесорна архитектура RISC-V, която мнозина смятат за суперобещаваща, беше отстранена от ядрото на Android. След като няколко години работи за внедряване на поддръжка на RISC-V в най-популярната мобилна операционна система, Гугъл направи стъпка в противоположната посока. 

Разработчиците на Android отстраниха кода, поддържащ RISC-V, от формалния Generic Kernel Image (GKI), заяви The Register. Съответният пач, който официализира смяната – „ ack_riscv64_turndown ” – е изпратен от чиновник на Гугъл и признат от плана Android Open Source Project (AOSP) на 1 май 2024 година На процедура това значи, че основаните на AOSP операционни системи, които употребяват GKI, няма да работят на RISC-V чипове без модификации.

Задачата за обезпечаване на поддръжка на тази архитектура се трансферира върху плещите на производителя на устройството или на съответен чип. Правенето на избрани промени в Android е всекидневно за доста производители, само че внедряването на поддръжка за цяла процесорна архитектура не е тривиална задача и изисква доста повече старания.

Към момента Android към момента приема пачове за поддръжка на RISC-V посредством AOSP. Но не е ясно по какъв начин решението на Гугъл ще се отрази на консолидираното на RISC-V в екосистемата на Android в бъдеще. Мобилната операционната система на Гугъл се употребява основно на смарт телефони и защото на пазара към момента няма умни телефони, основани на RISC-V архитектура, на този стадий интернет колосът не усложнява по никакъв метод живота на производителите на устройства. 
още по темата
Гугъл твърди, че премахването на поддръжката за отворената процесорна архитектура от GKI няма да постави завършек на относително новата самодейност, която има за цел да „ сприятели ” Android и RISC-V.

„ Android ще продължи да поддържа RISC-V ”, споделя представител на Гугъл пред Android Authority. „ Поради високата периодичност на итерации, ние не сме подготвени да предоставим едно поддържано изображение за всички производители. Тази съответна серия от пачове отстранява поддръжката на RISC-V от GKI Android ”.

Решението на Гугъл може да значи, че Android към момента не е подготвена за потребление на устройства с RISC-V чипове. Очевидно появяването на такива устройства на пазара ще отнеме повече време, в сравнение с се смяташе до момента.

През октомври 2023 година Гугъл и разработчикът на мобилни процесори Qualcomm оповестиха план за основаване на чипове, основани на архитектурата RISC-V, наименуван Snapdragon Wear и ориентиран към смарт часовниците. За задачата Гугъл създаде операционната система Wear OS (по-рано Android Wear), специфична „ олекотена ” версия на Android.

От 2020 година, като част от битката против фрагментацията на ядрото на Android, Гугъл задължава производителите на устройства да употребяват общо ядро ​​за всички устройства – Generic Kernel Image (GKI), формирано и подписано от експерти на интернет компанията. Поддръжката на хардуер (SoC или платки) към този момент се извършва от производителя под формата на специфични модули (GKI модули). Тези модули и самото GKI ядро могат да се актуализират настрана едни от други.

Подобен метод, въведен като част от самодейността Project Mainline, разрешава също на Гугъл навреме да доставя актуализации за сигурност на Android посредством Гугъл Play, заобикаляйки доставчика на устройството. 

За разлика от архитектурата Arm, която господства на пазара на смарт телефони и носима електроника, и x86, която е известен измежду производителите на компютри, RISC-V, показана през 2010 година, е отворена архитектура – може да се употребява свободно във всевъзможни планове, в това число комерсиални.

Подкрепата и развиването на RISC-V се реализира от организацията с нестопанска цел RISC-V International, която включва повече от хиляда участници от 50 страни. Китай също видя капацитета на RISC-V и даже възнамерява да сътвори своя лична национална версия на архитектурата – отклонение, наречено RISC-X, с цел да се отбрани от възможни наказания от страна на Съединени американски щати. 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР