Андийският кондор е едно удивително създание – птица, която сякаш

...
Андийският кондор е едно удивително създание – птица, която сякаш
Коментари Харесай

През погледа на андийския кондор

Андийският кондор е едно изумително творение – птица, която като че ли превъзхожда природата. Тя може да прелита огромни дистанции и е почитана от доста култури, което я прави в действителност специфична панорама в небето над Южна Америка. Ето по този начин наподобява света през очите на кондора.

 

Андийският кондор се шири от планините на Еквадор и Венецуела, надолу през Перуанските, Чилийските и Боливийските Кордилери, чак до Андите в Чили и Аржентина.

 

Дълга над 7000км, Андите е най-голямата планинска верига в света. Климатът там е от топъл и мокър на север до изсъхнал в централните елементи и леден и дъждовен на юг.

 

И в случай че Андите господстват над южноамериканския континент, то единствено едно творение господства над Андите. Извисявайки се и описвайки невероятни кръгове в небето, Андийският кондор е трансформирал този извънредно разнороден планински пейзаж в собствен дом. Той живее и се развъжда единствено на извънредно огромна височина, над 4800 метра.

Андисйкият кондор гнезди на брулените от вятъра скални върхове, от където елементарно се пуска по въздушните течения и изминава километри без нито един обсег на крилете си. Някои настояват дори, че кондорът може дори да вижда тези топли въздушни течения.

 

Андийският кондор е същинският стопанин на небето. Той е една от най-големите летящи птици на Земята и 3 метровият му обсег на крилата е надминат единствено от този на скитащия албатрос. Въпреки размера си, кондорът не ловува, а търси умрели животни по земята. И даже да не е най-красивото създание на природата, изящният му полет е вдъхновяваща и респектираща панорама.

Птицата е заемала значимо място в символизма и фолклора на латиноамериканците хиляди години. В митологията Андийският кондор въплъщава слънцето и е изобразяван извънредно върху платове и керамика. Той е националната птица на Боливия, Чили, Колумбия и Еквадор, както и народен знак на Аржентина и Перу.

Ако можем да предпазим това превъзходно животно от закани като унищожаването на естествената му среда и отровата на ловците, Андийският кондор ще продължи да ни въодушевява до момента в който ни гледа от небесата.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР