Американският президент Джо Байдън заявии, че равенството и демокрацията са

...
Американският президент Джо Байдън заявии, че равенството и демокрацията са
Коментари Харесай

Делото на моето президентство: Байдън обяви, че влиза в битка за душата на нацията

Американският президент Джо Байдън заявии, че " равенството и демокрацията са подложени на офанзива в Съединени американски щати " и предизвести сънародниците си, че неговият предходник Доналд Тръмп и последователите му са екстремистка опасност за нацията и нейното бъдеще, предават Българска телеграфна агенция и Асошиейтед прес.

Това е опит на Байдън да сложи в нова светлина изборите през ноември като част от борба за душата на нацията, която по думите му, е " делото на моето президентство ", отбелязва АП.

Всички фотоси

Байдън прибегна до предавана в най-гледаното телевизионно време тирада, произнесена в Залата на независимостта във Филаделфия, с цел да изтъкне, че Тръмп и съдружниците му, обединени от лозунга " Да създадем Америка още веднъж велика ", са предизвикателство за системата на държавно ръководство, за репутацията на страната в чужбина и метода на живот на нейните жители.

" Доналд Тръмп и MAGA (от " Да създадем Америка още веднъж велика " /Make America Great Again) републиканците, които го поддържат, съставляват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република ", съобщи Байдън. Той сподели, че те " са решени да върнат тази страна обратно ", " предизвикват тоталитарни водачи и разпалват пламъците на политическо принуждение ".

Явното изпитание на Байдън да маргинализира Тръмп и неговите последователи бележи внезапен поврат за президента, който в речта си при встъпването си в служба проповядваше желанието си за национално единение. Служители от Белия дом споделиха, че речта е отражение на възходящата угриженост на Байдън от идеологическите оферти на съдружниците на Тръмп и непреклонното отказване на изборните резултати от 2020 година

 Снимка: БТА/АП

В същото време Асошиейтед прес съобщи, че пенсиониран служител на реда от Нюйоркската полиция е получил присъда от 10 години затвор за нападението против постройката на Капитолия и потребление на железен кол за знаме, с цел да нападне чиновник на реда, който се опитвал да удържи навалица последователи на Доналд Тръмп, 

 Снимка: БТА/АП

Ефективната присъда на Томас Уебстър е най-голямата досега за общо към 250 души, които към този момент са осъдени за държанието си по време на протеста на 6 януари 2021 година Предишната най-дълга присъда беше за други двама участници в протеста, наказани на по 7 години и 3 месеца затвор.

Уебстър, който е деец от полицията в Ню Йорк с 20-годишен стаж, е първият обвиняем по дело за щурма на Капитолия, съден за нахлуване, и първият, показал доводи за самоотбрана. Съдебното жури отхвърли изказванието на Уебстър, че се защитавал, когато на 6 януари влезнал в битка с служител на реда Ноа Ратбън пред постройката на Капитолия и му свалил противогаза.

 Снимка: БТА/АП

Окръжният арбитър Амит Мехта осъди 56-годишния Уебстър на 10 години зад решетките и три години следено държание отвън пандиза, като посочи, че " с изключение на Ратбън, жертва е била и демокрацията ".

Федералната прокуратура беше поискала присъда от 17 години и 6 месеца затвор. Прокурорите упрекват Уебстър, че " е опозорил демокрацията, която в миналото честно е защитавал и на която е служил ". Уебстър е бил отпред на групата, насочила се против полицейските барикади на площад " Кепитъл лоуър плаза ". Прокурорите съпоставиха офанзивата със средновековна борба, в която нападателите употребявали против служителите на реда самоделни гранати и влезнали в ръкопашен пердах с тях.

Адвокатът на Уебстър сподели, че клиентът му е бил понесен от тълпата, само че не е влезнал в Капитолия. Според бранителя на подсъдимия множеството е било " ръководено от безскрупулни политици " и други лица, разпространяващи лъжата, че президентските избори през 2020 година са били откраднати от дотогавашния държавен глава.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР