Американският писател Пол Остър, придобил световна слава с Нюйоркска трилогия,

...
Американският писател Пол Остър, придобил световна слава с Нюйоркска трилогия,
Коментари Харесай

Почина световноизвестният писател Пол Остър

Американският публицист Пол Остър, придобил международна популярност с " Нюйоркска трилогия ", умря на 77-годишна възраст от затруднения от рак на белия дроб, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира в. " Ню Йорк таймс ".

 

Смъртта му беше доказана от писателката и негова другарка Джаки Лайдън в имейл до Агенция Франс Прес.

 

Кончината на създателя е настъпила на 30 април в Бруклин. " Пол умря в дома си, заобиколен от околните си ", написа Лайден. 

 

Миналата година брачната половинка на Остър - писателката Сири Хуствет, разгласи, че той страда от рак.

 

Роден през 1947 година в щата Ню Джърси, той се трансформира в нюйоркска литературна икона с оповестената през 1987 година " Нюйоркска трилогия ", която придаде метафизичен привкус на престъпната литература, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Пол Остър е създател на повече от тридесет книги и е преведен на над 40 езика. 

 

Някои от романите му преглеждат тематиката за случайността и съвпадението, които трансформират орисите на неговите герои. 

 

В " Нюйоркска трилогия " героите на Остър се впускат в търсене на своята еднаквост като детективи в лабиринта от небостъргачи на Манхатън, където всичко е единствено отблясъци и фалш. 

 

Наследник на евреи ашкенази Остър учи френска, италианска и английска литература в Колумбийския университет в Ню Йорк.

 

След като се дипломира, отива да живее в Париж от 1971 до 1975 година и превежда френски поети. Налага му се да работи на няколко места, преди да може да се устоя от книгите си. Наследството, което получава от татко си, умрял през 1979 година, му разрешава да се посвети на писането, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

През 1982 година излиза автобиографичният разказ на Остър " Изобретяване на самотата ". През 1987 година писателят пробива на интернационалната сцена, изключително в Европа, с " Нюйоркска трилогия ".  Сред другите произведения на Остър са " Левиатан ", " 4 3 2 1 ", " Книга на илюзиите ", " Лунен замък ", " Нощта на оракула ", " Бруклински безумства ".

 

Пол Остър е и сценарист. Негово дело е филмът " Дим " (1995) на режисьора Уейн Уонг и с присъединяване на Харви Кайтел, Уилям Хърт, Харолд Перино. Той споделя за изгубени души, гравитиращи към бруклински магазин за тютюн. След това се появява и продължението " До посиняване ", в което още веднъж работят дружно с Уонг.

 

В края на 2022 година писателят е диагностициран с рак, само че все пак съумява да приключи последната си книга с носталгично звучене - " Баумгартнер ", отбелязва Агенция Франс Прес. 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР