Американският конгрес финансира ключови споразумения с тихоокеански държави. Сенатът отпуска

...
Американският конгрес финансира ключови споразумения с тихоокеански държави. Сенатът отпуска
Коментари Харесай

САЩ спечелиха Палау, Микронезия и Маршаловите острови

Американският конгрес финансира основни съглашения с тихоокеански страни. Сенатът отпуска 7,1 милиарда $ за съглашения за свободно сдружаване с три народи. Съединени американски щати дава солидна икономическа поддръжка против извънреден боен достъп до Палау, Маршаловите острови и Федеративна република Микронезия.
Въпреки че тези островни народи са географски дребни, те разрешават на Съединени американски щати свободно да оперират в Индо-тихоокеанския район и да преодолеят

„ Тиранията на дистанцията “

Те също обезпечават и място за базиране на ракети и радари за ранно предизвестие, както и тестова площадка за междуконтинентални балистични ракети.
Съединени американски щати се активизираха, откакто през 2019 година Соломоновите острови и Кирибати трансферираха дипломатическите си връзки от Тайван на Китай, а през 2022 година Пекин подписа съглашение за сигурност със Соломоновите острови. Вашингтон даде обещание още веднъж да отвори посолството си на Соломоновите острови, провежда първата среща на върха с водачите на тихоокеанските острови и одобри тактика за тихоокеанско партньорство, подкрепена от 1 милиард $. Япония, Австралия и Нова Зеландия също ускориха интензивността си в района.
Но нито Съединени американски щати, нито съдружниците им, нито Китай означават лесни победи. Западните страни се притесняват, че техният ангажимент, който постоянно идва с условия за ръководство, е по-малко прелъстителен от китайските заеми и вложения в инфраструктура или директната поддръжка за обособени политици.

Китайската икономическа помощ

не постоянно се трансформира в политическо въздействие. Анна Поулс, специалист по сигурността в Тихоокеанския район в университета Маси в Нова Зеландия, уточни неуспеха на Китай да убеди Фиджи да одобри имунизацията против КОВИД-19. „ Ако Фиджи приемеше имунизацията „ Sinovac “, това щеше да й даде легитимност в района. Но Фиджи знаеше, че одобри ли я, ще унищожи туристическата си промишленост “, сподели тя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР