Американските ВВС следват своя план по пенсионирането на щурмовите самолети

...
Американските ВВС следват своя план по пенсионирането на щурмовите самолети
Коментари Харесай

Обмисля ли Румъния покупката на US ловец на танкове

Американските Военновъздушни сили следват своя проект по " пенсионирането " на щурмовите самолети A-10, защото все още няма публично деклариран интерес към машините от чужбина - само че най-малко една страна е поискала спомагателна информация за тях, оповестява Aviation Week, като цитира чуване в сенатска комисия на министъра на Военновъздушни сили Франк Кендъл от преди няколко дни.

От думите му излиза наяве, че, макар цялото говорене по тематиката, " Украйна не показва сериозен интерес ": " Смятам, че те имат опасения във връзка с възможностите за оцеляване на самолета - и с право ", разяснява високопоставеният представител на Пентагона.
 Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда
Румъния се готви да купи изтребители F-35 за $6,5 милиарда

Министерството на защитата има намерение да получи утвърждение от Народното събрание тази есен

От друга страна по думите на Кендъл " една страна е демонстрирала прочут интерес " към придобиването на щурмовите самолети. Според Defense One това може да е Румъния или Полша.

Министърът на Военновъздушни сили означи, че " това е доста остарял аероплан " - първият му полет е през отдалечената на над половин век от нас 1972 година Освен това " аварийните елементи са доста сложни за намиране ". Затова и се търси вид за даване и/или продажба на машините още преди плановото им излизане от употреба през 2035 година

Американските Военновъздушни сили стъпват на опита от последните спорове в Украйна и Нагорни Карабах и все по-ясно трансферират непосредствената огнева поддръжка на пехотата от въздуха на бойните дронове. Те са по-евтини, по-многобройни, по-трудни за засичане и при използването им не се рискува животът на водача.

В същото време, съгласно специалисти A-10 - съществено брониран аероплан, построен към 8-цевното си 30-милиметрово оръдие, може да бъде потребен и в актуален спор, в случай че има съответно изтребително прикритие. Уменията му да унищожава противников танкове и да се прибира в базата дори след директно попадение на ракета са потвърдени в няколко войни.

A-10 коства към 11 милиона $ броя, като при осъществяване на дилемите за непосредствена поддръжка на пехотатата превъзхожда по-новите и по-скъпи пилотирани самолети. Анализ на Harvard Kennedy School демонстрира, че на Съединени американски щати ще са нужни близо 21 милиарда $ инвестиция, в случай че желаят да приспособят изтребителите F-35 за дилемите, които A-10 извършва. Затова и съгласно специалистите машината има смисъл да остане на въоръжение.

Румъния, която ще придобие точно изтребители F-35, има своите учредения да укрепи бойната си авиация дори и с остарелите, само че въпреки всичко мощно въоръжени A-10. Молдова - прилежаща на нея страна, с която има мощни исторически връзки, има на своя територия съветски анклав (т.нар приднестровска молдовска република, която не е интернационално призната) и на няколко пъти Москва даде да се разбере, че е допустимо да предприеме силови ограничения в негова отбрана.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР