Американските учени са разбрали за огромните щети, които е нанесъл

...
Американските учени са разбрали за огромните щети, които е нанесъл
Коментари Харесай

Древни пиромани унищожили горите на Мадагаскар

Американските учени са разбрали за големите вреди, които е нанесъл индивидът на природата на Мадагаскар дълго преди началото на промишлената гражданска война.

Островът е изгубил огромна част от своите гори почти преди хиляда години, защото туземците почнали да изгарят дървета, освобождавайки земята за пасища.

Изследване на тази тематика е показано в сп. Quaternary Science Reviews, оповестява New Historian.

При експедиция през 2014 година учените събрали мостри от сталагмити Анджохибе (Anjohibe), в северозападната част на Мадагаскар. В лабораторията на Масачузетския софтуерен институт те определили възрастта на пластовете сталагмити, като измерили изотопното съответствие на урана към тория.

След това те изучили изотопите на въглерода – оказало се, че преди към 1000 години въглерод-12, присъщ за дърветата и храстите, внезапно отстъпва място на въглерод-13 – този изотоп маркира трева. Изместването е лишило 100 години.

При това изотопното съответствие на кислорода за този интервал не се е изменило – по подобен метод климатичните промени (намаляването на равнището на превалявания, например) не са били причина за обезлесяването. С други думи, единствено хората са отговорни за огромното заличаване на горските масиви.

Авторите на проучването и техните сътрудници по-рано са изяснили, че първите Homo sapiens са се заселили на Мадагаскар преди към три хиляди години, а след две хиляди години са почнали да отглеждат домашни животни и да се занимават със селско стопанство.

Според откривателите хората са почнали да изгарят горите, с цел да разчистят почвата за пасища. Приблизително по същото време е измряла и мегафауната на Мадагаскар – великански лемури, великански костенурси и хипопотами джуджета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР