Американски учени под ръководството на университета Дюк проведоха изследване, което

...
Американски учени под ръководството на университета Дюк проведоха изследване, което
Коментари Харесай

В САЩ учени откриха микропластмасови частици в тъканите на морски бозайници

Американски учени под управлението на университета Дюк организираха проучване, което разкри съществуването на микроскопични пластмасови частици в тъканите на мастната и белодробната система на 21 от 32 изследвани морски бозайници. Научна публикация, оповестена в Science Direct (SD).

Експертите взеха проби от животни, които са били уловени или открити по разнообразни крайбрежия на Съединени американски щати от 2000 до 2021 година Според учените микропластмасата навлиза в организмите на тези животни през храносмилателната система, натрупвайки се в тъканите им.

Учените към момента не могат да обяснят какви последици може да има това за морските бозайници, само че има заплаха от нездравословно влияние върху ендокринната система, защото пластмасата може да имитира хормоните и да наруши действието на ендокринните жлези.

Учени от университета в Утрехт в Холандия откриха, че в океаните има над 25 милиона тона пластмаса и четвърт милион тона на повърхността на водата.

Според специалисти към половин милион тона пластмаса навлиза в океана всяка година. Ако водата не се пречиства и излъчванията не се понижат, тогава в границите на две десетилетия количеството пластмаса може да се удвои.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР