Американски и южноафрикански учени откриха фосил на ранен сродник на

...
Американски и южноафрикански учени откриха фосил на ранен сродник на
Коментари Харесай

Братовчед на динозаврите колкото игуана е живял в Антарктида

Американски и южноафрикански учени откриха фосил на ранен сродник на динозаврите, който е живял в Антарктида преди 250 млн. години, заяви ЮрикАлърт.

Фосилът е на архозавър - ранен сродник на крокодилите и динозаврите. Прилича на гущер, само че еволюционно е един от първите представители на тази огромна група. Той демонстрира по какъв начин са еволюирали динозаврите и околните им сродници и по какъв начин са се популяризирали.

Името на новоописания тип - Antarctanax shackletoni, значи " Антарктически крал ". Представителите му са се хранели с инсекти, ранни сродници на бозайниците и амфибии. Най-интересното нещо за него обаче е къде е живял и по кое време.

" Колкото повече научаваме за праисторическа Антарктида, толкоз по-странна наподобява тя ", сподели ръководителят на екипа Брандън Пийкук от музея " Фийлд " в Чикаго. В проучването са взели участие и учени от университета Витватерсранд.

Преди 250 млн. години Антарктида е била покрита с гори и реки, а температурата рядко е падала под нулата.-->

Преди към 300 млн. година на Земята е имало единствено един суперконтинент, наименуван Пангея. Около 100 млн. години по-късно, той стартира да се разпада.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР