Американски град беше поставен под карантина заради появата там на

...
Американски град беше поставен под карантина заради появата там на
Коментари Харесай

Американски град е под карантина заради гигантски охлюв

Американски град беше подложен под карантина поради появяването там на ахатин , великански охлюв, който може да придвижва рисков за хората паразит , заяви New York Post.

Ограниченията бяха наложени на повърхност от към 5,5 квадратни километра в град Мирамар в щата Флорида, където беше видян най-малко един подобен охлюв. В момента специфични служби т ретират територията с химикали, с цел да предотвратят възможното разпространяване на мекотелите.

Министерството на земеделието и потребителските услуги на Флорида сподели, че жителите на Мирамар могат свободно да напущат карантинната зона, само че им е неразрешено да внасят в нея растителни материали, които нормално съдържат яйца на ахатин. По данни на ведомството охлювът, който провокира такова съществено безпокойствие у експертите, се е появил на територията на града при започване на юни.

Пренесин е във Флорида от Хаваите през 60-те години на предишния век, гигантските ахатини съставляват сериозна опасност за селското стопанство на щата, защото ядат над 500 типа растения , в това число зеленчуци и плодове. В същото време един охлюв може да снася до 1200 яйца годишно. В допълнение ахатинитне носят паразита Angiostrongylus cantonensis , който може да аргументи ангиостронгилоза, заболяване, което визира мозъка при хората.

Първото всеобщо настъпление на ахатини се случи във Флорида през 2010 година Оттогава са изхарчени доста пари за битката с мекотелите. Приключилата през 2021 година акция в окръг Маями-Дейд лиши 10 години и коства на страната 23 милиона $. През това време са премахнати към 170 000 ахатини.

По-рано беше обявено, че в американския щат Невада е почнало настъпление на мормонските щурци , които са известни с практикуването на канибализъм. Облаци от инсекти принудиха доста поданици на щата
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР