Американската космическа агенция (НАСА) публикува невероятни снимки на повърхността на

...
Американската космическа агенция (НАСА) публикува невероятни снимки на повърхността на
Коментари Харесай

НАСА показа леда на Марс

Американската галактическа организация (НАСА) разгласява невероятни фотоси на повърхността на Червената планета. Фотосите са направени през август от Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и демонстрират зашеметяващи заскрежени линии.

Според специалистите на НАСА макар че Червената планета е необитаем свят, студеният климат разрешава основаването на удивителни структури на повърхността. На северния и южния полюс на планетата има ледени шапки, състоящи се от пластове замръзнала вода и прахуляк. Освен това сезонните ледени шапки, формирани от изсъхнал лед, могат да се образуват над непрекъснати пластове воден лед. Тези феномени основават хубав, само че чудноват мразовит пейзаж, богат на многообразие от форми и текстури.



Важно изобретение е, че ледените потоци на Марс не се лимитират до полярните шапки, както беше известно до момента. Те могат да бъдат открити отвън полярните ледени шапки, което демонстрира по-широко разпространяване на тези неповторими естествени формирания. Ледът се спуска надолу, изсмуква скали и почва, и продължава бавното си придвижване, създавайки отличителни бразди в пейзажа, които могат да останат забележими в продължение на хилядолетия.

Това изобретение ще помогне на учените да схванат по-добре климатичните и геоложки промени, настъпващи на Марс, и ще разшири познанията за вероятните естествени процеси, протичащи на тази удивителна планета. Може би откриването на тези форми на лед разкрива по-сложна и динамична природа на Марс, в сравнение с са досегашните показа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР