AlfaStar Capital е най-новият фонд за дялови инвестиции в България.

...
AlfaStar Capital е най-новият фонд за дялови инвестиции в България.
Коментари Харесай

Новият фонд AlfaStar Capital планира да вложи поне 25 млн. евро в млади компании

AlfaStar Capital е най-новият фонд за дялови вложения в България. Формално е учреден през 2021 година, а сега е в стадий на набиране на капитал, само че първата му инвестиция към този момент е реалност. Планира да започва своя деен капиталов интервал, който ще трае към 5 години, в края на тази година.Основатели на фонда и основни сътрудници в него са лица, нови за българския рисков капитал, а точно Десислава Господинова и Любомир Стайков. Господинова има над 10-годишен опит в интернационалната Cisco, а Стайков повече от 23 години участва във финансовия бранш - застрахователно дело, банково дело и фонд мениджмънт. Към тях се причисляват Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев. Целят фондът да разпредели сред 25 и 50 млн. евро в започващи компании, като приоритет са такива с български корени. AlfaStar Capital е най-новият фонд за дялови вложения в България. Формално е учреден през 2021 година, а сега е в стадий на набиране на капитал, само че първата му инвестиция към този момент е реалност. Планира да започва своя деен капиталов интервал, който ще трае към 5 години, в края на тази година.Основатели на фонда и основни сътрудници в него са лица, нови за българския рисков капитал, а точно Десислава Господинова и Любомир Стайков. Господинова има над 10-годишен опит в интернационалната Cisco, а Стайков повече от 23 години участва във финансовия бранш - застрахователно дело, банково дело и фонд мениджмънт. Към тях се причисляват Красен Хинков, Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев. Целят фондът да разпредели сред 25 и 50 млн. евро в започващи компании, като приоритет са такива с български корени. Обявихте новия си фонд AlfaStar Capital. Разкажете ми повече за него - по кое време, по какъв начин и кой е зад него?
Ние сме Десислава Господинова и Любомир Стайков, създатели на фонд мениджъра - EuVECA евъргрийн фонд за рисков капитал. Основахме фонд мениджъра преди тъкмо 2 години, а сега интензивно набираме капитал за фонда си. AlfaStar Capital е хибриден фонд, който съчетава всички благоприятни условия от класическия рисков капитал и евъргрийн капитала. Приемаме и непрофесионални вложители, които нямат предходен опит в бранша.
Колко пари сте набрали дотук и какъв брой задачите да наберете?
Към днешна дата сме в стадий на фъндрейзинг. Освен нашия личен капитал, с който основахме акционерното сдружение на фонд мениджъра, осигурихме личен начален капитал и за фонда. Капиталът на фонд мениджъра е 500 хиляди лева, а на фонда е 300 хиляди лева като планираме фонд мениджърът да усили каузи си в идните нараствания на капитала дружно с вложителите. В момента водим договаряния с частни вложители.

Заложили сме сред 25 и 50 млн. евро. В интервал на договаряния сме с евентуални вложители, в това число от Европа, Азия и Съединени американски щати. Процесът не е лек, само че работим интензивно и интензивно по него сега.
Реклама Какви вложители търсите и с какъв брой минимум могат да вземат участие?
Целта ни е да работим предпочитано с частен капитал и евентуално с европейски финансиращи институции на следващ стадий от фъндрейзинга. Таргетираме частни капитали, тъй като имаме наблюдения, че това работи доста по-ефективно за всички страни. Инвеститорите могат да вземат участие с над 100 хиляди евро. Фондът е отворен освен към професионални вложители - одобряваме вложители, които нямат предходен капиталов опит.
В какъв брой и какви компании ще инвестирате?
В компании в начален стадий на развиване. Целим да изградим диверсифицирано портфолио с сред 30 и 40 компании според от набрания капитал. Една част ще влагаме в при сийд компании, друга в сийд и серия А, поради което междинният билет варира. Планът е до 40% от фонда да бъде вложен в фирмите, които да изградят портфолиото ни, а останалата част да е в следващи вложения в тях на по-късен стадий.

Ще финансираме компании в бранша на устойчивостта. Бизнеси, които са в тази сфера и имат решения в климатичните технологии, земеделските технологии, цифрова промишленост, роботиката, тъй като считаме, че там има доста поле за усъвършенствания и нововъведения.

Вече имаме една затворена договорка, която сполучливо завършихме в края на лятото на 2022 година Компанията не е българска. Стигнахме до нея през хора с български корени и тесни връзки с екосистемата в Лондон. Компанията е в бранша на климатичните технологии, една от вертикалите на фонда. Занимава се с декарбонизация.
Реклама Това значи ли, че географски не се лимитирате до България и района?
Позиционираме се като български вложител, който финансира в международни компании. Ще влагаме в български компании, несъмнено, по тази причина избрахме да работим по фонда тук, само че не се ограничаваме към района. При всички случаи следим бизнесмени и компании с български връзки.
Каква би била междинната инвестиция?
Заложили сме гъвкава тактика, по тази причина не даваме точни цифри. Но оптималната осреднена стойност е към 750 хиляди евро за по-напреднали компании. От серия А нагоре планираме да създадем няколко на брой вложения, не повече от 5-6.
Кога ще започва интензивният ви капиталов интервал и какъв брой време очаквате да трае?
Когато наберем 25-35% от заложения капитал, ще обявим нашето първо нарастване на капитала, с което ще можем да стартираме и старта на капиталовия интервал на фонда. Тази цел планираме да стигнем до края на тази година. Ще влагаме капитала в границите на 4-5 години.
Как оценявате сега VC средата - мъчно ли е набирането на капитал за стартъпите, само че и за фонд мениджърите?
Има известна застоялост както в набирането на капитал за стартъпи, по този начин и за фонд мениджърите. От друга страна, ние сме се позиционирали в рисковия капитал за млади компании, където нямаме наблюдения за заледяване на пазара, а по-скоро се вижда нормализиране на оценките и вложенията. Затова считаме, че ще се оправим сполучливо при набирането на капитал. Освен това сме и евъргрийн фонд, можем да отговорим на това предизвикателство с по-дълъг интервал на набиране на капитал. Не сме поставили розови очила, има провокации, само че има и интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР