Алексей Беленкий е издирван чрез Интерпол, за да му бъде

...
Алексей Беленкий е издирван чрез Интерпол, за да му бъде
Коментари Харесай

България крие бивш шеф на Лукойл, издирван от Украинската Антикорпуционна прокуратура

Алексей Беленкий е търсен посредством Интерпол, с цел да му бъде повдигнато обвиняване за злоупотреби с публични поръчки за милиони евро от търгове на украинските железници, заяви уеб сайтът "Биволъ ". По петите му е Украинската Антикорпуционна Прокуратура, която проверява случая, поради съпричастност към схемата на политически лица. Българската полиция обаче не го разкрила и прекратила издирването. Биволъ откри резиденцията на Беленкий на морето, където никой не го e търсил. Разследването ни откри също, че Алексей Беленкий има българско поданство и е натурализиран при съмнителни условия.

Гражданин-Експрес
Олексiй Бiленкий, както се изписва името му по украински паспорт, идва у нас през юни 2004 година Биленкий е ученик на Академията на украинското Министерство на вътрешните работи, изявява се като икономист и академични учител, някогашен зам.директор и ген. шеф на „ Лукойл Интернешънъл “ Украйна. В България той е назначен за шеф на „ Литаско България “ – компанията майка на българския клон на „ Лукойл “. Биленкий става и член на УС на „ Лукойл Нефтохим Бургас “.
Година по-късно той желае българско поданство и го получава по бързата процедура, единствено за 9 месеца. Молбата му да придобие поданство е подкрепена персонално от Мирослав Севлиевски – министър на енергетиката и енергийните запаси. Прочулият се със фотографията на яхта в Монако с мафиоти деятел на партия „ Национална движение „Симеон Втори" “ написа похвално слово за Беленкий.
Според Севлиевски украинецът трябвало да получи българско поданство на съображение на своя „ генезис, професионален и житейски опит, като бизнесмен и началник на една от водещите компании в света с претекстове да укрепва двустранните отношения… с цел да употребява опциите си да насочва инвеститорския капацитет на компанията, както и на сродни такива към България. “
Освен това Беленкий имал български генезис по майчина линия и бил един от главните спонсори и донори на българската общественост в Украйна, аргументира се министърът. Препоръки са дадени от президента на Асоциацията на българите в Украйна и от Костадин Карамитрев, ръководител на Съюза на тракийските сдружения в България.
Всичко това обаче не наподобява безапелационно за парламентарната комисия, която проверява активността на вицепрезидента Ангел Марин, в чийто сектор е раздаването на поданство. Тя изпраща рекомендации на ДАНС, с цел да ревизира какъв инвеститорски капацитет е насочил Беленкий, какви дарения и спонсорства съответно е осъществил по години за българската общественост в Украйна и в какво се показват заслугите му към Тракийските сдружения. Подчертава се, че Беленкий е придобил поданство единствено за 9 месеца, „ което видно от други случи не е всекидневно като процедура “.
Не е известно по какъв начин завършва инспекцията на ДАНС, в случай че въобще е имало такава, само че е реалност, че и сега някогашният ученик на Академията на Министерство на вътрешните работи на Украйна и член-кореспондент по икономическите науки е български жител. Вече са минал срокът от 10 години, в границите на който натурализацията може да бъде анулирана и в случай че Беленкий не се занимава с терористична активност той ще остане българин доживот.

Без бизнес, само че с имотни вложения
Възможностите на Беленкий да насочва инвеститорски капацитет към България бързо се изчерпват. Беленкий става българин с Указ 42 от 28.04.2006, а на 27.10.2006 е отхвърлен от управата на „ Лукойл “. Според източници на "Биволъ " късата кариера на Беленкий в България се дължи на спор с всесилния началник на компанията Валентин Златев.
Българските фирмени регистри не са записали никаква активност на Беленкий от напускането му на Литаско и "Лукойл " досега. За сметка на това той има многочислени компании в родната си Украйна, с които взе участие в публични поръчки.
През лятото на 2013 година Беленкий стартира да влага в парцели в България. За начало си купува етаж от вила на брега на Райския залив край Созопол за 69 000 лева Следва друга забавна облага – два имот на девствения бряг на язовир Доспат в Родопите за общо 102 000 лева
На идната година Беленкий уголемява владенията си в Доспат с още един имот, който има изход на вода. За него той брои 150 000 лева, само че мястото си коства – измежду девствена природа, урбанизирано и с огромен инвеститорски капацитет, примерно за хотел.
Чак през 2016 година, 10 години откакто получава поданство, Алексей Беленкий прави инвестиция в нещо, което наподобява на бизнес. Той купува за 101 785 лева птицеферма край Провадия. Продавач е Георги Желязков Георгиев, деятел на Тракийските сдружения и член на управата на Политически клуб Тракия. Благодарност за поддръжката, получена 10 години по-рано или просто инвестиция? Произходът на средствата за тази покупка обаче е мощно подозрителен, тъй като през в Украйна Беленкий става

Обвиняем за злоупотреби с публични поръчки
Срещу Алексей Беленкий се води досъдебно произвеждане от Националното антикорпуционно бюро на Украйна (НАБУ). Това излиза наяве от документи за интернационална правна помощ, изпратени през Интерпол, които Биволъ видя. Подозренията са, че той е направил огромни икономически закононарушения – придобиване на непознато имущество от държавното дружество „ Укрзализничпостач “, изпиране на приходите от противозаконна активност, отклонение от заплащане на налози, подправяне на документи и други закононарушения.
Чрез две от многочислените си компании в Украйна, Беленкий взел участие на авансово нагласен търг за доставки на болтове за железниците. Според НАБУ е имало незаконно съглашение с управлението на „ Укрзализничпостач “, с цел да бъде утвърдена офертата на компанията „ Инкомм “, която е следена от Беленкий.
Договорът от 2015 година е за 1,89 милиона евро, платени по сметка на „ Инкомм “, която обаче закупила и доставила болтове единствено за 1,2 млн. евро. Разликата от 689 000 евро е вреда за държавното дружество, счита антикорупционната прокуратура на Украйна.
За да изпере парите Беленкий и неговия зависещ Д.В.Ц. направили куп фиктивни покупко-продажби с кухи компании и по този начин ощетили бюджета на Украйна с 306 000 евро.
Може би най-безобидното закононарушение, за което Беленкий би трябвало да дава отговор, съгласно украинските проверяващи, е подправената декларация, че „ Инкомм “ и другата му компания, с която взел участие в търга, не се явяват свързани лица.
През 2016 година Беленкий се опитал да повтори схемата посредством друга своя компания, на име „ Хануман “. Той оферирал доставка на крепежни детайли на сума 4,6 милиона евро при фактическа цена 2.9 милиона евро. Комитетът за конкурсни търгове приел повишената оферта. Само прекратяването на тръжната процедура попречила Беленкий да се обогати по незаконен метод с още милион и половина евро, смята украинската прокуратура.
Алексей Беленкий обаче напуснал навреме Украйна, с цел да се укрие от правораздаването и през 2017 е разгласен за търсене в Интерпол. От централата на организацията в Лион идва известие, че той има българско поданство.
В началото на юли 2017 НАБУ изпраща правосъдна поръчка до българските управляващи. В документите, преведени на български език, с които Биволъ се срещна, в детайли са разказани закононарушенията, за които Беленкий е търсен. Искането за подпомагане от българските управляващи не е за екстрадиция, каквато по закон не е допустима, а за определяне на местонахождението и връчване на призовка.
Българската полиция обаче не оказва подпомагане на украинските си сътрудници. Оттам вземат решение, че няма потребност да търсят някогашния лукойлски началник на местата, на които може да бъде открит. Цяло лято българските издирвачи не намират за нужно да го търсят другаде, с изключение на на адреса му по персонална карта.
Репортер на "Биволъ " елементарно откри и посети квартирата на Беленкий, която той е придобил на брега на Райския залив покрай Созопол, само че той не беше там. Опитите ни да се свържем с него по служебната е-поща на украинската му компания „ Люксвен “ към този момент са без резултат.

Има ли „ чадър “ над Беленкий?
Вилата на Беленкий на брега на Райския залив край Созопол елементарно се открива посредством Имотния указател.
В последна сметка Беленкий може да бъде упрекнат съден и задочно в Украйна. В злоупотребата с публичните поръчки са намесени и държавни чиновници, които към този момент дават отговор в съда тъкмо за тези публични поръчки. Процесите, инициирани от НАБУ се наблюдават деликатно от украинските медии като един тип лакмус за работата и решимостта на новата антикорупционна институция, на която в Украйна се разпореждат огромни упования.
Отказът на България да спомага също е лакмус, само че за проядените от корупция и зависимости български институции, които позволяват менте-инвеститори със съществени подкрепи да получават българско поданство „ по заслуги “, а в действителност най-вероятно против услуги. След което българската страна брани новоизлюпения си жител от правораздаването, което може да го застигне в чужбина.
Че над Беленкий има властови чадър се схваща косвено и от бездействието на прокуратурата, през която е минало настояването за правна помощ от Украйна. Там очевидно са не запомнили за Член 4 от Наказателният кодекс, съгласно който той се ползва към българските жители и за осъществените от тях закононарушения в чужбина. В настояването за интернационална правна помощ от Украйна има задоволително данни, с цел да се възбуди досъдебно произвеждане против Беленкий у нас, само че единствено при положение, че прокуратурата се присети за това свое обвързване, вменено по Конституция.
Друго, по-неприятно за Беленкий развиване ще има, в случай че украинското обвиняване успее да потвърди виновността на Беленкий в Украйна и се поинтересува по какъв начин да върне откраднатите пари. Част от тях, както се видя, са вложени в парцели в България. Тогава обвинителният акт на НАБУ може да се трансформира в съответен сигнал до българската прокуратура. Ще не ще, ведомството на Цацаров ще би трябвало да се задейства. А на възпитаника на руското Министерство на вътрешните работи може да му се наложи да си търси трета татковина.

Атанас Чобанов, Асен Йорданов, "Биволъ "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР