Алдабра е вид птица, изчезнал преди 136 000 години, когато

...
Алдабра е вид птица, изчезнал преди 136 000 години, когато
Коментари Харесай

Изчезнал преди 136 000 години: Нелетящ вид птица възкръсна

Алдабра е тип птица, липсващ преди 136 000 години, когато атолът, на който живеела, потопен под вълните. Оттогава насам този тип е възкръснал.  
Име: Алдабра   Къде живее: Алдабра — коралов атол край югоизточното крайбрежие на Африка  С какво се храни: Насекоми 
Разположени край югоизточното крайбрежие на Африка, северно от Мадагаскар, кораловите варовикови острови на атола Алдабра са дом на скромна, само че удивителна птица, която е еволюирала до два пъти.  

Птицата алдабра е много незабележима на пръв взор. Приблизително с размерите на пиле, със сив тил с петна, ръждивочервени глава и гърди и бяла шия. Това е подвид на белогушата птица и е единствената жива нелетяща птица, размножавща се на територията на Индийския океан, с помощта на породеното от индивида изгубване на птици като дронта. 

Проучване от 2019 година, оповестено в Zoological Journal of the Linnean Society, изследва вкаменелостите на птиците алдабра и открива доказателства за нелетяща птица на атола от преди да бъде потънал под вълните преди 136 000 години. Това събитие провокира " съвсем цялостен поврат във фауната ", споделя палеонтологът Джулиан Хюм. 

Това наводняване, траяло допреди към 118 000 години, довело до изгубването на подвид нелетящи птици , само че тогава се случило нещо удивително. 

Когато атолът се появява още веднъж, белогърлата птица, която може да лети, почнала еволюцията си, с цел да стане още веднъж нелетящ. Изследователите разкрили, че вкаменелостите на този тип птици, датиращи отпреди към 100 000 години, са по-тежки и по-здрави от тези на белогърлите пернати. Според създателите на проучването това демонстрира, че птиците алдабра стават все по-тежки и губят способността си да летят. 

Липсата на летателни умения наподобява са потребна линия в тази среда. Тези птици снасят яйцата си на земята, тъй че съществуването на мощни крайници, с цел да тичат в близост след излюпването, може да им помогне да оцелеят. „ Докато израстват, последното нещо, което се развива в птиците, са гръдните мускули и мускулите на крилата “, споделя Хюм. 

Загубвайки още веднъж способността си да лети, птиците всъщност са еволюирали два пъти, възкръсвайки от мъртвите посредством развой, наименуван " итеративна еволюция " - където един тип изчезва, само че по-късно се появява различен и развива същите черти, с цел да стане съвсем еднакъв с този, който е бил загубен. 

Видеото е архивно: Вижте ги! Уникални ку-ку бухали!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР