Алберт Хаджиганев е в България заради вернисажа в Севлиево, но

...
Алберт Хаджиганев е в България заради вернисажа в Севлиево, но
Коментари Харесай

След Франция, Белгия и САЩ пейзажите на Алберт Хаджиганев покориха Севлиево

Алберт Хаджиганев е в България поради вернисажа в Севлиево, само че и поради друга галерия по негова концепция в столицата. В продължение на месец от 11 април Галерия „ Астри ” показва петима френски автори-приятели: Луси МАКГИЛИС, Жан-Даниел БУВАР, Рамзи ГОТБАЛДЕН,Филип ВАСьОРи Алберт ХАДЖИГАНЕВ. Те се срещат за пръв път в Париж, след това й в Ню Йорк, където излагат творбите си. Между четиримата се ражда другарство, въпреки да са разнообразни по жанр актьори, а и с друг генезис. Събират се и рисуват дружно на пленер в Нормандия и излагат картините си в Старите кожарски цехове наФериер сюр Рил (La Ferrière-sur-Risle, 2011), селото, в което живее Албапт. Общността и ценителите са впечатлени. Изложбите им се трансформират в събития. Към групата се причислява американката Лусикоято рисува в Умбрия, Италия. Приятелите придружиха Алберт Хаджиганев за откриването на изложбата му в изложба „ Видима ”.



Всички посетители на събитието имаха опция да получат подпис на художника върху специфичен албум с всички изложени в Севлиево произведения.

„ Изказваме своите откровени благодарности на първо място на Алберт Хаджиганев / Albert Hadjiganev за това, че почете нашата покана и за неповторимата опция неговите съграждани да могат да се допрян до изкуството му!

Благодарим от сърце на нашите сътрудници от " Идеал Стандарт - Видима " АД за поддръжката и на нашите другари от печатница " М-Прес " ООД за реализацията на албума ” – написаха от галерията по този мотив.

 Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево през 1954 година в семейство с афинитет към изкуството. Баща му е художник, а по-големият му брат е ваятел. До 1982 година учи живопис при разнообразни учители, както и снимка в полиграфическата гимназия в София. Емигрира във Франция и от 1982 година до 1989 година се образова в ателието на известния Реми Арон, а по едно и също време с това приключва Висшето национално учебно заведение по изящни изкуства – Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts в Париж.

Оттогава има над 60 независими изложения във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия и други Постоянно е представян в Съединените американски щати в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Частни, държавни и общински сбирки в целия свят имат негови творби. През 1989 година получава огромната премия за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт, Париж. През 1991 година получава премията на държавното управление на Монако.

Първото му професионално показване на родна земя е едвам през 2021 година в известната частна столична изложба „ Астри “. Интересът към него и творчеството му предизвика още една галерия през 2023 година, още веднъж в същото пространство.

Именно там, паралелно с други севлиевци, пропътували дистанцията особено за среща с господин Хаджиганев, имах удоволствието да се срещна с него. Той одобри с наслада концепцията за галерия в родния си град и година по-късно имаме голямото наслаждение да ви поканим на това особено както за севлиевската общност, по този начин и за създателя събитие! – споделя шефът на изложба „ Видима ” Сава Христов и добавя:

„ Историята на Алберт Хаджиганев е завладяваща. Мечтае да бъде художник. Нещо на пръв взор толкоз нормално се оказва на процедура невероятно за него в тогавашната действителност. Пътят му е сложен, само че съумява – в чужбина. Мечтата му да може да рисува свободно, се сбъдва и насладата от това се усеща в картините му даже и след 40 години ".



Изложбата демонстрира спиращи дъха пейзажи от Франция, Испания, Гърция, Китай, даже България, " които в верния миг са „ срещнали “ погледа и възприятията на художника. ”


Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР