Аквариумите са портал към друг екзотичен и ефирен свят, непознат

...
Аквариумите са портал към друг екзотичен и ефирен свят, непознат
Коментари Харесай

Начални стъпки за бъдещите притежатели на рибки

Аквариумите са портал към различен другоземен и изтънчен свят, чужд за индивида. Чрез гледането на рибки освен научаваме повече за живота на красивите водни жители, само че и украсяваме по неповторим метод дома или офиса си.

Когато за първи път вземете рибки, би трябвало да сте наясно с значимата им специфичност - за разлика от кучетата и котките, те разчитат напълно на вас. Аквариумите не са по никакъв начин сложни за поддръжка.

В реките, езерата и океаните водата съумява да се пречисти независимо, до момента в който в аквариума тя застоява, изключително в случай че го препълвате с рибки или прекалявате с храната. Почистването на аквариума се отнася освен за водата, само че и за подлежащия пясък, по едно и също време с оптимална дестилация. Може да ви се коства затормозяващо, само че в действителност лишава към 30 минути седмично.

В листата с нужните такъми за гледане на рибки с изключение на аквариум филтър и източник на светлина е належащо да закупите дънна настилка (известна още като грунд), украшения (живи или изкуствени растения и други орнаменти), дезинфекционни средства за водата, мрежички за преместване на рибките при разчистване на съда, подобаваща храна за рибки.

Бъдете деликатни, когато приготвяте аквариума за новите си рибки. Не се опитвайте да премествате цялостен или полупълен аквариум. Избягвайте да вдигате съда, до момента в който сте с мокри ръце, или да го хващате единствено горните му ръбове. Правилният метод за покачване на съда е изпод, с две ръце и вероятно придържане на дъното.

 Рибки

Когато почиствате аквариума преди изсипването на грунда, избършете го с влажна забрадка от вътрешната страна. Не са целесъобразни сапуните и другите детергенти.

Избирането на местоположението на аквариума зависи от степента на устойчивост на повърхността – убедете се, че въпросната маса/шкаф търпи огромен товар. Средностатистически напълно напълненият аквариум тежи от 4 до 6 кг за всеки 3-4 литра вода. Поставете аквариума на равна повърхнина покрай електрически контакт, само че надалеч от климатик или друго отоплително средство. Не е оптимално да слагате аквариума на директна слънчева светлина или разсеяна такава, защото растежът на водораслите скача неимоверно.

Нужният грунд за постилане на дъното се пресмята по отношение на количеството вода – почти по 1 кг грунд за всеки 3-4 литра аквариумна вода. Изплакнете грунда добре преди слагането му в съда. Следва прибавянето на водата в аквариума – с цел да избегнете разстройването на пласта грунд, затиснете го с някакъв съд и наливайте водата в съда. Водата би трябвало да е със стайна температура, защото по-хладната предизвиква кондензация. Прибавяйте дехлориращи дезинфекциращи средства към водата преди слагането ѝ в аквариума, защото елементарната чешмяна вода може да убие рибките ви.

 Отглеждане на рибки

Веднъж запълнен, аквариумът може да бъде украсен по ваш усет посредством слагането на живи или изкуствени растения, камъчета и орнаменти. Те наложително би трябвало да са добре измити преди слагането им в аквариума. Препоръчително е по-големите растения да се намират в ъглите и задната част на съда, до момента в който мъничките да доминират в средата и предния район. След като последните орнаменти са поставени, допълнете вода, до момента в който доближи 2 сантиметра преди горния ъгъл на съда.

Качествената дестилация на аквариума е основна за опазване здравето на вашите рибки. Филтрацията е тристепенна – механична, химична и биологична. Механичните филтри имат пори и се грижат за захващането на мътещите водата частички – неизядена храна, фекалии. Химическата употребява деен въглен за попиване на замърсителите, причиняващи утежняването на цвета и мириса на водата. Биологичните дават среда за размножаване на потребните бактерии, които са биологичното оръжие против токсични сътрудници (амоняк, нитрити).

 Аквариумни Рибки

Осветяването и отоплението на аквариума е от извънредно значение. Светлината разрешава открояването на красивите окраски на водните жители и развиването на аквариумната флора, а топлината обезпечава тяхното оцеляване. Препоръчва се осветлението на аквариума да не е за повече от 10 часа на ден, защото удълженото осветление предизвиква свръхразвитие на водораслите. Повечето рибки имат температурен оптимум сред 23 и 26 градуса. Съществуват, несъмнено, и някои изключения, да вземем за пример златните рибки, които умерено могат да живеят без добавен към аквариума радиатор. При слагането на радиатор наложително прочетете инструкциите за безвредното му инсталиране.

Оставете готовия за приложимост аквариум празен и работещ за 24 часа, преди да сложите рибките. Консултирайте се със експерт за типовете, които са съвместими между тях. В началото започнете с дребен брой рибки и последователно добавяйте новите членове. Когато закупувате рибка, наблюдавайте дали тя плува интензивно и наподобява изцяло здрава. Не прекалявайте с броя рибки.

Що се отнася до храненето – редуцирайте го до два пъти дневно и не повече. Един от знаците за препитание на рибките е постоянно застояла вода с изменен цвят и миризма, макар честото ѝ разчистване. Това, несъмнено, може и да е сигнал за претъпкване на аквариума с прекалено много рибки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР